Heading Etiketleri (H1 – H2 – H3 – H4) Nedir ve Nasıl Kullanılmalıdır?

Heading Etiketleri (H1 – H2 – H3 – H4) Nedir ve Nasıl Kullanılmalıdır?

heading etiketleri

SEO için önemli bir yere sahip olan Heading etiketleri, sayfa içerikleri için uygulanmakta olan HTML başlık etiketleri olarak bilinirler. 1 ile 6 arasındaki H etiketleri, H1-H2 şeklinde giden alt başlık kodlamalarına sahiptir. SEO çalışmalarında içeriğin ön plana çıkması için kullanılması gerekmektedir.

Heading Etiketleri (H1- H2- H3- H4) Nedir?

Heading etiketleri, özellikle içerik başlıklarında ve içeriğin anlatım kısımlarında, arayıcının kullanabileceği kelimelere yer verilmesi gereken kısımdır. Bu kelimeler genel anlamıyla anahtar kelime olarak alıcının aradığı kelimeleri Google dizini üzerinden sitenize yönlendirecektir. Ya da siteniz bu kelimelerin iyi kullanılmasıyla Google arama motorunda ilk sıralarda yer alacaktır.

H1 etiketi ana başlığınızda kullanılır. Yani metnin en üstünde yer alan ilk başlıkta;
  • H2 etiketi, ilk alt başlığa verilir;
  • H3 etiketi, metinde birden fazla alt başlık kullanıldıysa, ilk alt başlıktan sonraki alt başlığa verilmelidir.
  • H4, H5 de aynı sırayla oluşturulmalıdır.

Örneğin bu yazımızda başlığımız; Yani H1 yapılacak olan kelime grubu “Heading Etiketleri (H1 – H2 – H3 – H4) Nedir ve Nasıl Kullanılmalıdır?” olacaktır.

H2: “Heading Etiketleri (H1 – H2 – H3 – H4) Nedir?”
H3 ise: “Heading Etiketleri Neye Yarar?”
olarak belirlenebilir.

Heading Etiketleri Neye Yarar?

Heading etiketleri sayfa ziyaretçilerinizin sizi sadece birkaç anahtar kelimeyle bulmalarını sağlarken, okuyucunun da daha iyi bilgi almasını sağlamaktadır. Art arda dizilmiş anlamsız kelime yığınından oluşan sayfaların arasından sıyrılarak, başlıklar ve alt başlıklar sayesinde kullanıcının detaylı bilgi edinmesini sağlarsınız.

Aynı zamanda bunu H1 başlık etiketi ve devamında gelen alt başlık etiketiyle pekiştirmiş, SEO uyumlu bir makalenin oluşmasına yardımcı olursunuz. Doğal, özgün ve akıcı içerikler her zaman sayfanızın daha çok talep edilmesini sağlayacak, etiketlerin doğru kullanılması halinde Google arama motorunda üst sıralarda yer almanız sağlanacaktır. Başlık etiketleri, kullanıcının aradığı içeriği bulmasını, düzenli ve anlamlı bir yazı dizisinin oluşturulması için önemli bir yere sahiptir.

H1 – H2 – H3 – H4 Etiketleri Google İçin Neden Önemlidir?

Google, sonuçlarını anahtar kelime vasıtası ile listeler. Bu nedenle konuya uygun arama hacmi yüksek olan kelimelerle SEO uyumlu makaleler hazırlanır. Tıpkı bu anahtar kelimeler gibi “Heading” etiketleri de SEO için fayda sağlar. Eskiden anahtar kelimeleri okuması için Google’a yardımcı olmak amacı ile etiket yazılması gerekirdi. Şimdi Google makaleyi analiz ederek etiket kullanmanıza gerek olmadan sizi ilgili içeriklerde dizine sokar. Bunda H ile etiketlenmiş olan başlıkların payı büyüktür.

Kısaca H1 – H2 – H3 ve H4 gibi etiketler Google botlarının içerikte ne anlattığınıza odaklanmasını sağlar. Başlığınız (H1) “Elmanın Faydaları” ve H2 etiketiniz olan alt başlığınız “Elmanın Besin Değeri” olsun. Ana başlığınız Elmanın Faydaları olduğu halde Google elmanın besin değerini araştıran birine de sitenizdeki o makaleyi önerecektir.

Heading Etiketi Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Gereklidir?

H1 – H2 – H3 – H4 etiketi kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, başlıklarınızın anlamsız olmamasıdır. Aynı zamanda anlamsız bir yazı dizinin içerisinde yer almaması da bir o kadar önem arz eder. Google okuyucuya anlamsız ve sadece anahtar kelimelerin yan yana sıralanması ile sizi üst sıralara taşımayacaktır. Özgünlük ve anlam bütünlüğü olan Heading etiketleri her zaman başarılı bir SEO uyumu yakalamanızı sağlar.

H1 etiketinin ana başlıkla direkt bağlantılı olması gerekir. Aynı zamanda alt başlıkların da meta başlığıyla bağlantılı olmasına dikkat edilmelidir. Bu kullanılan etiketin yararlı olmasını sağlayacak en önemli noktalardan biridir. Ana başlığın Ayakkabı olduğu bir metinde, gofretlerle ilgili alt başlık kullandığınızı varsayın, ne kadar uyum sağlanabilir?

Doğru H1 – H2 – H3 – H4 Kullanımları Nasıl Olmalıdır?

Doğru H1 – H2 – H3 – H4 kullanımı metindeki alt başlık sıralamasına bağlıdır. H1 başlığından sonra direkt H3 başlığına geçilmemelidir. Örneğin Google arama motorunu tanımlamak üzerine bir metin yazdığımızı varsayalım. Meta başlığımız olan “Google Arama Motoru” H1 yapılmalıdır. Sonrasında yazılan alt başlığın “Google Arama Motoru Nedir” H2 olarak işaretlenmelidir. “Google Arama Motoru Ne İşe Yarar” 3. Alt başlığınız ise bu H3 olarak belirlenmelidir.

Seo uyumlu makaleler ve hatalı H1 – H2 – H3 – H4 örnekleri ile ilgili detaylı bilgi almak için KurtMedya üzerinden bizimle iletişim kurarak, sorularınızı sorabilirsiniz.

Hatalı H1 – H2 – H3 – H4 Kullanımlarına Örnekler Nelerdir?

Hatalı H1 – H2 – H3 – H4 kullanımı yapmamak adına, H1 ana başlık belirlenmeli, H1’den sonrası ise aynı bağlamda oluşturulmalıdır. Elbette, ardından gelecek alt başlıkları H2 – H3 ve H4 olarak kullanmalısınız. Ancak konu başlığı ile alt başlıklar bağlantılı olmalıdır. Örneğin H1 başlığınız Hamilelik ise, H2 olarak işaretleyeceğiniz alt başlık başlığınız “kürtaj” olmamalıdır. H2 başlığınız “Hamilelik Belirtileri Nelerdir” gibi okuyucunun bu konuyla ilgili arama olasılığı yüksek olan Heading etiketlerinden oluşmalıdır.

Heading etiketleri, H1 – H2 – H3 – H4 kullanımı veya yeni Google arama motoru uygulamaları hakkında bilgi edinmek için KurtMedya üzerinden bizimle iletişime geçerek, konu hakkında istediğiniz soruyu sorabilirsiniz.