Arama motorları, internet kullanıcılarının çeşitli bilgilere sahip olmak için kullandıkları yazılımlardır. Bu yazıda arama motorlarının nasıl çalıştığı konusuna değinerek bu motorların çalışma prensibini daha net bir şekilde ifade edeceğiz.
Arama Motorları Çalışma Prensipleri Nelerdir?
Arama motorlarının çalışma prensibine bakıldığında 3 temel aşamadan söz etmek muhtemeldir. Tüm büyük arama motorlarında bu aşamaların varlığından söz edilebilir. Bu aşamaları sıralamak gerekirse ilk aşama tarama, ikinci aşama dizine ekleme, üçüncü aşama da sıralama aşaması şeklindedir. Bu aşamaların her biri çok özel çözümler sağladığından aşama aşama detaylara bir göz atmak gerekir.
Tarama
Tarama aşamasında her arama motorunun benzer özelliklere sahip işlemler yaptığını söylemek mümkündür. Her arama motorunun kendisine ait bir veya birden fazla arama botu/örümceği bulunmaktadır. Bu kapsamda arama motoru botlarının veya örümceklerinin yaptığı temel işlem, webi gezmek ve webi taramak olarak bilinmektedir. Webi gezmek için de farklı farklı yöntemler kullanılabilmektedir.
Tarama aşamasında arama motoru botları ya da örümcekleri webde bulunan en popüler sitelerden başlayabilirler. Bunun yanı sıra söz konusu tarama işleminin rastgele bir şekilde gerçekleştirilmesi de söz konusu olabilir.
Tarama işlemleri arama motorları için kayda değer olsa da bu işlemlerin Google tarafında ciddi bir masrafa neden olduğundan bahsetmek gerekir. Çünkü günlük oluşturulan sayfa sayısı düşünüldüğünde tarama işlemi için ne kadarlık bir iş yükünün ortaya çıktığını anlamak mümkün olacaktır. Yeni açılmış sayfaların yanı sıra Google tarafından fark edilmemiş içerikler de botlar tarafından belirlenerek taramada her detayın kayda alınması sağlanmaktadır.
Dizine Ekleme
Arama motorları için taramadan sonraki aşama dizine ekleme aşamasıdır. Burada gerçekleşen işlemi içeriklerin veri tabanına veya hafızasına eklenmesi olarak tanımlamak mümkündür. Arama motoru botları sayısı milyarlara ulaşan web sayfalarını tarayarak dizine eklemeyi amaçlar. Bu durumda internet kullanıcılarına daha fazla sonuç sağlamak adına gerekli bir durumdur.
Arama motorları için dizine ekleme işleminin tamamlanması adına çok özel ekipmanlara ihtiyaç vardır. Bu bağlamda Google’ın dizine ekleme işleminde kullanılacak olan makinelere ciddi bir yatırım yaptığından söz edilebilir. Botların gezdiği ve dizine kaydettiği milyarlarca sayfanın varlığı düşünüldüğünde Google’ın ne denli ciddi makine ihtiyacı olduğunu anlamak kolaylaşacaktır.
Sıralama
Google başta olmak üzere bütün arama motorları için son aşama sıralama aşamasıdır. Sırlama aşamasında 3. tarafa ihtiyaç duyulması söz konudur. Bu durumun en büyük nedeni de aramanın gerçekleşmesi ve Google’ın bu aramaya göre sıralama belirlemeyi arzu etmesidir. Sıralamada kurallar Google tarafından belirlenmiş olsa da kullanıcı için anlamlı olduğu düşünülen sonuçların ilk sıralarda yer alması arzu edilmektedir.
Kullanıcı odaklılığın ön plana çıktığı sıralama aşamasında Google kullanıcının ilgisini çekecek içerikleri ön plana çıkarır. Bu durum da hiç şüphesiz Google sıralamalarında sürekli değişimlerin yaşanmasındaki temel faktör olarak kabul edilmektedir.
Arama Motorlarında Aşamalar Neden Önemli?
SEO alanında bilgi birikimini yukarı taşımak isteyen hemen herkesin “Bir arama motoru nasıl çalışır?” sorusuna cevap vermesi gerekmektedir. Bu nedenle de tarama, dizine ekleme ve sıralama olarak gerçekleşen süreçleri iyi bir şekilde bilmenin değeri hayli önemlidir.
SEO çalışmaları olan iç ve dış optimizasyonun parçası kabul edilen aşamaları iyi bilerek SEO konusunda daha net sonuçlar almanız mümkün olacaktır. Bu bağlamda tarama, dizine ekleme ve sıralama süreçlerini titizlikle ele almanız gerektiğini unutmamalısınız.
Kaynak
SEO konusunda daha derinlikli değerlendirmeler yapmak istediğinizde dikkate alacağınız pek çok kaynak var! Youtube’da Google’a ait olan arama nasıl gerçekleşir adı altında bir video mevcuttur. Türkçe altyazısı da bulunan bu videoyu inceleyerek ele aldığımız aşamaları daha detaylı bir şekilde ele alabileceksiniz. Bunun yanı sıra “How Search Works” isminde Türkçe yayın yapan web sitesinden yararlanmanız da mümkündür. Bu web sitesi üzerinden ilginizi çeken aşamaları dikkate alarak daha kaliteli çözümlere ulaşabilirsiniz.