Google Penguen Algoritması Nedir? Nasıl Çalışır?

penguen

 

Site dışı SEO’nun temeli olan backlinkler ile başarıya ulaşmak için yapılması gereken pek çok şey var. Bunlardan bir tanesi de zararlı backlinklerin tespit edilmesi ve giderilmesi olarak bilinmektedir. Peki, bir web sitesinin zararlı backlinklerden kurtulmaması ne tür sonuçlar doğurur? Penguen Algoritması, söz konusu durumda neler olabileceğini anlamanızı sağlayan en önemli konudur. Bu nedenle de Penguen Algoritması ile alakalı bütün detaylara yakından bir göz atmanızı öneriyoruz.

Penguen Algoritması Nedir?

Doğal olmayan backlinklerle alakalı mücadele amacıyla oldukça özel bir algoritma anlamına gelen Penguen Algoritması sadece web sitelerini iyileştirmekle kalmaz. Aynı zamanda kullanıcıların olası doğal olmayan sonuçlarla karşı karşıya kalmalarına imkan vermeyen bu algoritma sayesinde arama sonuçlarının kalitesi de iyileşir. Spam içeriklerin cezalandırılmasını sağlayan ve doğal olmayan backlinkleri ekarte etmeye yarayan Penguen Algoritması oldukça önemli!

2012 yılından bu yana çeşitli güncellemeler ışığında daha iyi sonuçlar elde etmeyi sağlayan Penguen Algoritması, spam ve organik olmayan backlink kullanarak rakiplerini geride bırakmayı arzu eden web sitelerini engellemeye çalışır. Gerçekten organik çalışmalar yaparak başarıya ulaşmayı arzu eden web sitelerinin ön planda olması adına kullanılan bu algoritmayı bilerek hareket etmek web sitenizi başarıya götürecektir.

Doğru çalışmalarla sizi zirveye taşımada önem kazanan Penguen Algoritması ile alakalı değerlendirmeler yaparken bu algoritmanın temel prensiplerini de öğrenmeniz gerekir. Bu kapsamda önemli olan algoritma çerçevesinde başarıya ulaşmak ve Google arama sonuçlarında bulunan her web sitesinin organik olarak bulunduğu yere çıkmasını sağlamaktır.

Penguen Sadece Çeşide mi Bakıyor?

Penguen Algoritması ile alakalı değerlendirmeleri yaparken hangi parametrelerin kullanıldığını bilmeniz işinizi oldukça kolaylaştıracak. Bu kapsamda en çok merak edilen detaylara değinmek gerekecektir.

Backlink çalışması yapılırken en dikkat çeken detay Anchor Text olarak bilinmektedir. Backlinkin verildiği kelime yani tıklanacak olan kelimenin doğru bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Bağlantının gittiği ifade doğru bir şekilde seçilmelidir. Rastgele bir seçimle ‘SEO Çalışması Nasıl Yapılır?’ ifadesine ‘SEO Uzmanı’ ile alakalı bir bağlantı vermek çok anlamlı olmaz. Bağlantılı bir konu olsa da kelime ya da sözcük öbeği neyi ifade ediyorsa bağlantı da onunla alakalı olmalıdır.

Penguen Algoritması bağlantı verilen anahtar kelime ve bağlantıyı değerlendirerek backlink kalitesi ile alakalı kusursuz bir sonuca ulaşmanızı mümkün kılar. Peki, Penguen Algoritması Anchor Text ile alakalı neden bu kadar hassas? Cevap oldukça basit aslında. Çünkü Anchor Text ile bağlantı verilen sayfadan ne kadar çok trafik geliyorsa o denli değerli bir bağlantı olduğu düşüncesi olduğu ortaya çıkar. Bu durum da hiç şüphesiz organik bir şekilde sıralamanızın iyileşmesini sağlar.

Penguen Algoritması Nasıl Çalışır?

Backlink çalışmalarının en önemli amacı web sitesine ya da sayfaya trafik çekmektir. Ama bu trafik gelmediğinde ya da yeterli seviyeye ulaşmadığında Penguen Algoritması bu bağlantıyla alakalı harekete geçer. Organik olmayan ya da bir şekilde başarılı kabul edilmeyen söz konusu bağlantıların sonuçları etkilemesinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Algoritma bağlamında durumun böyle olmasına ek olarak kullanıcı odaklılık da önemlidir.

Kullanıcıların tıkladıkları bağlantıdan hemen ayrılmaları bu bağlantının aslında yönlendirmeyi tetikleyen şey olmadığının göstergesidir. Bounce Rate yani ‘Hemen Çıkma Oranı’ konusunda web sitesini olumsuz etkileyecek bu durumun Penguen Algoritması’nın gözünden kaçacağını düşünmemelisiniz. Zira SEO her ne kadar yukarıda olmak ya da yukarıda kalmak için yapılan çalışmalar olsa da kullanıcı odaklılık asla göz ardı edilmemelidir. Bu nedenle de Penguen Algoritması’nı memnun etmeye çalışırken kullanıcıları da unutmamanızı öneriyoruz.

Alınan Backlink Nasıl Olmalı?

Penguen Algoritması’nın önemsediği konulardan biri de backlink alan ve veren siteler arasındaki ilişkidir. Örneğin bir SEO ajansı’nın yemek tarifi sitesi’ne referans vermesi çok organik bir durum değildir. Zira yemek tarifi ve SEO kavramları yan yana gelebilecek durumlar olarak tanımlanamaz. Ancak yemek tarifi sayfası ile mutfak malzemeleri satan bir sayfa arasındaki link çok daha anlamlı olacaktır. Bu durum da Penguen Algoritması’nın olumlu manada harekete geçmesini sağlayacaktır.

Anlamsal ilişkiyi değerlendiren Penguen Algoritması, kullanıcı odaklılığı önemsediğinden olası doğal olmayan linklemeleri de cezalandırıyor. Çünkü eşyanın doğası gereği alakası olmayan iki web sayfası arasında doğal olarak link verilmesi söz konusu olmayacaktır. Penguen Algoritması da bunu düşündüğünden değerlendirmelerinde bu faktörleri dikkate alıyor.

Siz de backlink çalışması yaparken muhtemelen organik olmayan yöntemlere başvurmuş ya da başvurmayı düşünüyor olabilirsiniz. Bu durum zararlı olabilse de ben mutlaka backlink almalıyım diye düşünüyorsanız riski azaltmak adına yukarıda ifade edilen Anchor Text, trafik ve anlamsal bağı göz ardı etmemelisiniz. Aksi takdirde bir sabah Penguen Algoritması tarafından cezalandırıldığınızı görerek güne başlayabilirsiniz.