Ahrefs Nedir? Nasıl Kullanılır?

 

Ahrefs, arama motorundaki sıralamalarınızı yükseltmek ve organik trafiğinizi artırmak için çeşitli SEO analiz araçlarını barındırır.  Ahrefs ile, rakiplerinizin arama sonuçlarında tam olarak hangi anahtar kelimeleri sıraladıklarını gösteren ayrıntılı rapor elde edersiniz. Ayrıca, arama verimliliğinizi ve marka bilinirliğini artırmak için hedefleyebileceğiniz anahtar kelime seçeneklerini sunar.

Ahrefs Nedir?

Ahrefs, backlink yönetimi ve analizi için oluşturulmuş, ancak zamanla kusursuz hale getirilen popüler SEO aracıdır.

Ahrefs’in ne olduğunu tam olarak anlamak için, aracın temel özelliklerini bilmeli, bunun yanında temel SEO stratejilerini öğrenmelisiniz.

Ahrefs Ne İşe Yarar? 

  • Rakiplerin analizi: Bağlantılar, trafikler ve rakibin kullandığı anahtar kelimeler değerlendirilir.
  • Anahtar kelime: Anahtar kelimelerin popülaritesini gösterir. Arama sonuçlarına göre kelimeleri yüksek frekanstan düşüğe doğru sıralar. Hangi kelime ayda kaç kişi tarafından aranıyor öğrenebilirsiniz. Ahrefs alt yapısında 3 milyar anahtar kelimenin arama hacmi yer alır.
  • Backlink analizi: Günde 4 ila 6 milyar bağlantıyı tarar ve verilerini 15 dakikada bir günceller. Ahrefs’ten daha güçlü başka bir backlink arama aracı, şu an için yoktur. 2019 yılında veritabanında 15 trilyon bağlantı yer aldığını açıkladı.
  • İçerik Analizi: Sadece anahtar kelimenizi yazarak içerik analizi gerçekleştirebilmeniz mümkündür.

Ahrefs Ücretsiz Bir Araç Mıdır?

Ahrefs ücretlidir ancak; tam olarak aradığınız her şeyi tek bir yerde sapma payı olmadan sunduğu için ödeyeceğiniz miktara değecektir. Bir haftalık deneme için 7 Dolar ödemeniz gerekir. Bir hafta analizleriniz için yeterli olacaktır. Bir kişi kendine ait birden fazla kart üzerinden tekrar deneme amaçlı üyelik oluşturamaz.

Eğer kişi bir sefere mahsus olan deneme sürecini tamamladıktan sonra tekrar 7 gün için hizmet talep ederse, ücret karttan çekilir, size mail yolu ile tam hizmet almanız İngilizce bir şekilde bildirilir ve bunu onaylamazsanız ödediğiniz 7 Doların karşılığı olan Türk Lirası tekrar hesabınıza yatırılır.

Ahrefs Nasıl Kullanılır?

7,5 milyona yakın sayfa taraması yapabilen Ahrefs sistemi, aylık abonelik paketlerinden biri satın alınarak kullanılır. Sistem rakiplerin nasıl bir sistemle çalıştıklarını ve hangi konumda yer aldıklarını görmenize yardımcı olur. Ajanslar tarafından profesyonel bir şekilde kullanılabilen sistem;

  • Backlink araştırması yapar
  • SEO raporu oluşturur
  • Rakip analizleri bildirir
  • Sıralamaları iletir
  • Anahtar kelime araştırması yapar
  • Web site ve rakip ads takibi yapar
  • Sitenizin sorunlarını tespit eder

Sistemin faydalı bir şekilde kullanılması için belirli kategorilerini nasıl kullanacağınızı öğrenmeniz gerekir. Kanıtlanmış özellikleri göz önüne alındığında analiz ve yönetim için SEO’nun vazgeçilmez bir parçasıdır.

Ahrefs Kullanımı Ne Avantajlar Sağlar?

  • Seo için avantajları; Site derecelendirmesi, backlink analizi, trafik analizi, anahtar kelime analizi, rakip analizi yapar ve rapor sunar.
  • Web için avantajları; API, anahtar kelime takibi ve bağlantının popülaritesini gösterir.
  • Rakip analizi avantajları; Rakiplerinizi bulur, derecelendirir, webdeki yerini gösterir, rakibin bütçe analizini yapar, sitenizi rakiplerle karşılaştırır.
  • İçerik pazarlaması avantajları; içerik kalitenizi belirler, ziyaretçileri tanımlar, sosyal ağlar ile etkileşimi analiz eder.

Bu araç sayesinde, kendi sitenizdeki sorunları bularak, doğru anahtar kelimeler üzerinde çalışmalar yapıp yapmadığınızı kolaylıkla keşfedersiniz. Sitenizde arama hacmi düşük olan konular için çalışma yapıyorsanız, popüler arama sonuçlarına yönelmek için kelimelerin arama ve tıklanma sayılarını rakamlarla görebilirsiniz.

Ahrefs Raporu Nedir? Site Sahipleri İçin Değeri Nedir?

Ahrefs raporu, bir sitenin detaylı analizini sunan rapora verilen addır. Haliyle, bu araç üzerinden temin edilebilir ve bu rapor sayesinde, rakibinize ya da kendi sitenize yönelik, detaylı bir biçimde her şeyi görebilirsiniz.

Analiz edilen siteye bağlantıları bulunan sayfalardan detaylı bir liste sunulur. Hizmetler ve verileri .xlsx veya .csv tablolarıyla dışa aktarma özelliğine sahiptir. Bununla birlikte, doğrudan Ahrefs’in web arayüzünde arama yapabilir ve filtrelendirilebilir. Dofollow, Nofollow ve diğer bağlantı türlerine göre backlink analizi seçebilirsiniz. Ayrıca, linkler yeni ya da broken (kırık / geçersiz) olarak ikiye ayrılır.

URL analizi yapılır, tüm URL’leri analiz edebilirsiniz. Aynı kategorideki tüm sayfaların veya adreste parametreleri olan sayfanın analiz edilmesi gerektiğinde kullanışlıdır.

Alt alan adlarını analiz edebilirsiniz. Http veya https dahilindeki tüm alt alanları aynı anda gösterir.

Analiz raporu sitenizin özgünlüğünü, Seo uyumunu ve diğer rakip siteler arasında ne durumda olduğunuzu analiz ederek, stratejinizi değiştirmeniz için öneride bulunur. Bir sonraki adımınızı doğru atmanızı ve yanlış verilen kararları düzeltmenizi sağlamak için raporlardan yararlanmanızı sağlar.

Ahrefs ile Backlink Analizi Nasıl Yapılır?

Backlinkler sıralamaları etkileyen önemli faktörlerden bir tanesidir. Kalitesi yüksek sitelerden aldığınız linkler sıralamalarınızı olumlu etkileyebilirken Google nezdinde kalitesi düşük birçok spam içerik barındıran sitelerden alınan linkler ise olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu sebepten sitenize verilen veya rakiplerinizin aldığı bağlantıları analiz etmek için Ahrefs gibi araçlar kullanmanız gerekir. Öncelikle belirtmemiz gerekir ki Ahrefs’in backlink analiz aracını kullanabilmek için ücretli bir pakete sahip olmanız gerekiyor. Ücretli paketiniz seçtikten sonra üst tarafta bulunan Site Explorer butonuna tıkladıktan sonra analiz etmek istediğiniz web siteniz adresini girin. Arama tuşuna bastıktan sonra ise sol tarafta çıkan menüden Backlinks kısmına tıkladığınızda sitenize gelen linkleri görebilirsiniz. Ayrıca Export butonuna basarak da çıkan datayı bilgisayarınıza excel formatında indirebilirsiniz.

Aynı İşlevi Gören Ahrefs Benzeri Siteler Nelerdir?

  • SEMrush; SEMrush, SEO bilginizi test etmenizi ve sitenize gelen trafiği artırmak için rakiplerinizden bilgi toplamanızı sağlayan evrensel SEO denetim aracıdır.
  • Google Analytics; Google Analytics, organik trafik, kaynaklar, açılma hızı- oranı, sayfa hızı ve gibi önemli veriler hakkında size bilgi verir.
  • BuzzSumo; BuzzSumo, herhangi bir konu için hangi tür içeriğin en uygun olduğunu analiz etmenize, web siteleri, anahtar kelimeleri baz alarak çeşitli metriklere göre performansı arttırmanıza olanak tanır.

Ahrefs Kullanım Ücretleri Nelerdir?

Lite, Standard, Advanced ve Agency olarak aylık ve yıllık paketler hazırlanmıştır.

7 günlük kullanım Lite ve Standart paket için 7 dolardır. 

Sırayla aylık fiyatları:

  • Lite aylık paket 99, Standart 179, Advanced 399, Agency 999 dolardır.

Sırayla yıllık fiyatları:

  • Lite yıllık paket 990, Standart 1790, Advanced 3990, Agency 9990 dolardır.

Alacağınız hizmet hakkında bilgi edinmek için KurtMedya üzerinden gerekli bilgiler edinebilir, dilerseniz iletişim kurarak sorularınızı sorabilirsiniz.

Ahrefs Gibi Araçlar Olmadan SEO Yapılabilir Mi?

SEO’da sürekli siteleri, sitenin alt yapısını ve içeriklerini analiz etmeniz gerekir. Bunun için ücretsiz SEO araçları kullanabilirsiniz. Ancak gerekli olan bilgiler Ahrefs’in yaptığının % 5’inden daha kısıtlı olacaktır. Örneğin hangi anahtar kelimede nerede bulunduğunuzu anlamak için elle tarama yapabilirsiniz. Ancak doğru veri olmayacaktır. Çok popüler olduğunu düşündüğünüz bir konu belki de sadece günde birkaç kişi tarafından aranıyordur. Bu gibi verileri yalnızca ücretli bir SEO aracının raporlarından gözlemleyebilirsiniz.

SEO uyumlu metinler ve analiz sistemleri hakkında daha detaylı bilgi edinmek için KurtMedya üzerinden bize ulaşınız. Sorularınızı cevaplar ve dijital pazarlama alanında büyümenize destek olmaktan memnuniyet duyarız.