Arama motoru bilgiye ulaşmak için kurulmuştur ancak artık iş ve reklam için kullanılabildiği de görülüyor. İş sektörünün gelişmesini sağlayan devasa ve karmaşık mekanizmalardır.
Arama Motoru Nedir?
Kullanıcının isteklerine ve sorularına yanıt bulmak için eşleşen sitelere bağlanabilen, geliştirilmiş bir araçtır.
Botlar (örümcek gibi) sürekli olarak webi tarar ve web sayfalarından bilgi toplar, sonrasında bunları Google dizinine ekler. Kullanıcı istekte bulunduğunda, arama önceden oluşturulmuş dizine gider. Aramanın sonucu, sorguyla eşleşen belgelere (web sayfalarına) giden bağlantıların listesi, yani arama sonuçları olarak bilinir.
Ne İşe Yarar?
Bu sistemler, arama sorgunuzdaki kelime öbeklerine sahip olan, size bilgi verebilecek ya da sorunu çözebilecek ipuçlarını sağlayabilecek sitelere ulaşmanızı sağlar. Burada içeriklerin tamamı ya da bir kısmı sorgunuzun yanıtı olabilir. Dizine alınan sitelerdeki bağlantılar için bir program görevindedir.
- Bilgiye ulaşmanızı sağlar.
- Yaptığınız işi tanıtmanızı sağlar.
- Rakipler ile SEO açısından mücadele etmenizi, aynı zamanda sitenizi tanıtmanızı sağlar.
- Hizmet ve ürünlerinizi pazarlamanızı ve satmanızı sağlar.
- Sistem üzerinde var olan tüm araçları kullanmanızı, programları indirmenizi, üyelik sayesinde istediğiniz kurum, kuruluş ya da bir topluluk içine kaydolmanızı sağlar.
Arama Motoru Çeşitleri Nelerdir?
Günümüzde en çok kullanılan arama motorlarından biri Google olarak belirlenmiştir. Pek çok ülke kendi sistemini geliştirmektedir. Ancak Google %80 oranla dünya çapında hala zirvededir. Google’ın sahip olduğu Youtube da video arama motoru alanında liderdir. Ayrıca Google’da SEO yapıldığı gibi Youtube’da da yapılmaktadır.
Yandex, en büyük Rus portalıdır. Yandex’in Rusya’dan günlük ziyaretçisi sayısı 5.000.000 kişidir, 2015-2016 yılında % 65’lik Pazar payı ile zirve yapmıştır.
Google, evrensel olarak kullanması nedeniyle dünyanın en büyüğü olarak bilinir.
İlk Arama Motoru Nedir?
İlk arama motoru, Montreal McGill Üniversitesi öğrencisi Alan Emtage tarafından oluşturulan Archie’dir. 1990 yılında “archives” yani arşiv olarak hazırlanmıştır, ancak adı Archie olarak kısaltılmıştır.
Nasıl Yapılır?
PHP ve MySQL gibi açık kaynak teknolojilerini kullanarak kendi algoritmanızı yazabilir, sisteminizi oluşturabilirsiniz. Google CSE’yi kullanarak da bir sistem geliştirebilmeniz mümkündür. Örneğin; MySQL ile arama motoru yapacaksınız, MySQL’e bağlanır, DBVisualiser Squirrel, HeidiSQL gibi UI tabanlı araçları kullanarak bir başlangıç yapabilirsiniz.
Ancak hiç şüphesiz, günümüzde sıfırdan bir algoritma yazarak arama motoru oluşturmak epey güç bir iş.
Arama Motoru Nasıl Kullanılır?
İlgili alana kullanıcı tarafından bulmak istediği şeyin yazılması ve taratılması ile kullanılır. Sorgu aranılan şeye mümkün olduğunca yakın kaynakların listelenmesiyle sonuçlanır. Bu listede web siteleri yer alır ve tıklayarak sorgunuza yanıt veren URL’lere bağlanırsınız.
Dünyada En Çok Kullanılan Arama Motorları Nelerdir?
Arama motorları uçsuz bucaksız internet içerisinde bizim işimize en çok yarayacak ve en doğru sonuçları getirmek için programlanmıştır. İnternet sıradan insanlar tarafından kullanılmaya başladığında irili ufaklı birçok arama motoru vardı fakat gün geçtikçe bu sayılar azaldı fakat hâlâ kullanımda olan birçok arama motoru vardır.
Bunlardan en çok kullanılan ve bilineni hiç şüphesiz Google’dır. Google %69,89 oran ile dünya üzerinde en çok kullanılan arama motorudur. Google’ın en yakın rakibi olan Bing ise %13,35 pay ile ikinci sıradadır.
Üçüncü sırada ise yalnızca Çin’de kullanılan Baidu vardır. Çin diğer birçok yabancı menşeli uygulamanın kendilerine özel versiyonunu çıkardığı gibi arama motoru olarak sadece Çin için özelleştirilmiş Baidu’yu kullanmaktadır. %12.48 paya sahip olan Baidu dünyada en çok ziyaret edilen 4. web sitesidir.
Yahoo Baidu’dan sonra ise en çok kullanılan dördüncü arama motorudur. E-posta servisine de sahip olan Yahoo dünyada en çok ziyaret edilen 11. web sitesidir. Yahoo’yu ise ağırlıklı olarak Rusya pazarına odaklanmış Yandex takip ediyor. Yandex dünyada en çok tercih edilen 50. site olmakla beraber Türkiye’de ise en çok kullanılan ikinci arama motorudur.
Dünyanın En İyi Arama Motoru Hangisidir?
Google, dünyanın en popüler ve güçlüsü olarak bilinir. Şirket, geliştirici ekibi ile sürekli geliştirilir ve büyür. Farklı algoritmalar kullanarak en iyi sonucu vermeye odaklanır. Ağdaki tüm siteleri kullanıcı istekleriyle alakalı olarak göstermesine izin veren yazılım çözümleri üzerine kurulmuştur.
Türkiye’nin En Çok Tercih Ettiği Hangisidir?
Türkiye’de en çok tercih edilen, yine Google’dır. Farklı programlara entegre olarak bilgisayarlara Yandex de kurulur. Ancak Yandex kullanımı Google’a nazaran oldukça düşüktür. Tüm internet siteleri Google’da yükselme üzerine çalışmalar yapar. Çünkü 2019 verilerine göre Türkiye ziyaretçi sayısı 56 milyon ’dur.
İstatistiklere Göre En İyi Arama Motoru Hangisidir?
İstatistik değerlendirmelere göre; Google – % 69,24, Yandex – % 28.40, diğerleri % 2.36’dır.
Google’da sektörünüze uygun olarak arama sonuçlarından sitenizin listelenmesini isterseniz, arama motorlarında yükselerek sitenizin değerini ve markanızın gücünü arttırmak isterseniz, Seoarative ile iletişim kurunuz.