Google Analytics, web yöneticileri ve SEO uzmanları için tasarlanmış olan sitedeki kullanıcı davranışlarını analiz etmenizi sağlayan bir hizmettir. Toplanan bilgiler Google’ın harici sunucusunda barındırılmaktadır. Sisteme bağlanmak için gereken tek şey sitenin sayfalarına belirli bir kodu entegre etmektir.
Hizmet ücretsiz olarak kullanılabilir.
Google Analytics Nedir?
Google Analytics, siteyi ziyaret edenlerin davranışlarını analiz etmek için kullanılan bir hizmettir. Bu SEO için olmazsa olmaz araçlardan biridir.
Bölge, işletim sistemi, sağlayıcı, trafik kaynağı ve diğer önemli parametrelerle ilgili verileri gösterirken tüm ziyaretçiler için ayrıntılı veriler sağlar.
Ne İşe Yarar?
Web sitenizin ya da mobil uygulamanızın istatistik takibini yapmanıza yardımcı olan Google Analytics, ziyaretçilerin sitenizde kalma hızından, hangi ürünlerinizle ilgilendiğine kadar bilgi sahibi olmanızı sağlar.
Google Analytics’te;
- Ziyaretçilerin eylemlerini gözlemlersiniz,
- Dönüşüm oranını öğrenirsiniz,
- Önemli iş etkinliklerini takip edersiniz,
- A / B testi yaparsınız,
- Farklı reklam kanallarının etkinliğini analiz edersiniz,
- Gerçek zamanlı olarak sitede neler olup bittiğini izlersiniz,
Bunun gibi onlarca farklı özelliğinden yararlanabilirsiniz.
Neden Kullanılmalıdır?
Site kurulumundan itibaren, firmanızın ya da sitenizin ziyaretçilerle ne kadar etkileşime girdiğini görmek istemez misiniz? Üstelik E ticaret alanında çalışmakta olan bir firma sahibiyseniz? Site içindeki yeniliklerin nelere değiştirdiğini, verdiğiniz reklamların sitenize olan katkısını Google Analytics sayesinde öğrenebilirsiniz. Bu öğrendiğiniz bilgileri Google Adwords’de reklam verirken de kullanbilirsiniz.
- Ziyaretçilerin sitenizde kalma süresini öğrenirsiniz
- Hangi ürün ve konular ne kadar tıklanmış
- Video ya da içerikleriniz ne kadar ilgi görmüş
- Sitenizdeki hangi bölümler hata vermiş
- Ziyaretçileriniz günün hangi saati sitenize girmiş
Bu gibi bilgileri öğrenerek, sitenizin arz ve talep ilişkisinin ne oranda olduğunu öğrenerek buna göre yeni stratejiler belirleyebilir, ziyaretçilerinizin sizi daha çok tercih etmesini sağlayabilirsiniz.
Google Analytics Nasıl Kullanılır?
Hizmeti almak için Google hesabı oluşturmalısınız. Yeni bir kullanıcı oluşturabilir veya https://www.google.com/analytics/ adresinden giriş bilgilerinizi kullanarak giriş yapabilirsiniz.
Oturum açın ve Yönetici sekmesini tıklayın.
Açılan menüde Hesap sekmesini tıklayın ve site eklemek istediğiniz hesabı seçin.
Açılır menü Kaynak Oluştur sekmesini göreceksiniz, ona tıklayın.
Analytics’e ne için bağladığınızı belirtin; Site” veya Mobil uygulama.
Kaynağın adını kendiniz belirleyin, URL’yi, sektörü ve saat dilimini belirtin ve Kimlik Al düğmesini tıklayın.
Koşulları kabul edin ve işlemi onaylayın.
Kullanıcı işlemlerini kaydetmek ve istatistikleri tutmak için kaynağa yüklenmesi gereken kodu almalısınız. Google Analytics’te snippet gösterilir.
Kopyalayın ve sitenizde ilgili bölüme yapıştırın.
Hemen hemen tüm CMS sistemlerinde, kodu kullanıcı kimliğini kullanarak hızla ayarlamanızı sağlayan özel eklentiler vardır.
Google Analytics Kodu Nasıl Alınır?
Google üzerindeki analytics oturumunu açtıktan sonra karşınıza mülk tanımlama çıkacaktır. Mülk sütununun üzerinden izleme bilgilerine kolayca erişim sağlayabilirsiniz. İzleme kodu butonuna tıklayarak, kimliğinizin oluşmasını sağlar, kodu hemen Google üzerinden alabilirsiniz. İşlem için yapmanız gereken Google üzerinden kayıt oluşturmanız gerekmektedir. Sistem size kısa zamanda kod verecektir.
Kodu Web Sitesine Ekleme İşlemi Nasıl Yapılır? Nereye Eklenir?
Bu kodu sitenizde bulunan <head> kısmına eklenmelidir. Google üzerinde yer alan sitenizin footer kısmına da yerleştirebilirsiniz, ancak bazı durumlarda footer kısmında yer alan kodlar sorun çıkartabilmektedir. Kodu sayfadan alarak, direkt head kısmına yerleştirmeniz analiz işlemleriniz için yeterli olacaktır.
Kurulum Esnasında Neye Dikkat Etmelisiniz?
Kurulum esnasında öncelikle dikkat etmeniz gereken, “http” ve “https” olarak seçimlerinizi doğru bir şekilde yapmaktır. Önemli olan noktalardan bir diğer nokta saat seçimidir; doğru zamanlamayı ayarlamanız gerekmektedir. Veri paylaşımı alanındaki ayarlamaları doğru bir şekilde yapmanız için çıkan kutucukları işaretlemelisiniz.
İzleme kodunu aldıktan sonra sitenin head kısmına ekleme yapmaya dikkat etmelisiniz, bu kısım size mülk yönetimi hakkında doğru bir şekilde ilerleme sağlayacaktır. Footer kısmında yapılan eklemeler çoğunlukla hata verir ve analizlerinizin gecikmesine neden olabilir. Konuyla ilgili detaylı bir bilgi almak için KurtMedya üzerinden soru sorabilir, analiz sistemi için sizlere yardımcı olmamızı sağlayabilirsiniz.
Google Analytics Verilerini Okurken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Analiz sistemini okurken dikkat etmeniz gereken, saat ve ziyaretçi kısmıdır. Analiz sistemi size ziyaretçilerin hangi saatler içerisinde hangi ürünlerle ilgilendiklerini gösterecek ve sitenizdeki hatalar hakkında bilgi edinmeniz saplanacaktır. Aynı zamanda analiz tablosu üzerinde göreceğiniz verilen reklam ve içerik analizlerini de dikkatli bir şekilde takip etmelisiniz. Site içindeki ilerleyişinizi bu tablo sayesinde görebileceksiniz.
Verileri okurken, sitenizdeki görüntülü reklamların etkinliğini değerlendirmelisiniz. Reklam alanlarının analizi, reklam birimlerinin kullanıcıları ne kadar iyi çektiğini göreceksiniz. Bu analiz, kaynak sayfalarındaki görüntünün değiştirilmesi gerekip gerekmediğini anlamanıza olanak tanır.
Google analiz sistemleri ile ilgili detaylı bilgi alabileceğiniz KurtMedya, sizlere doğru kod ekleme ve analiz tablosu inceleme hakkında önemli bilgileri verecektir. Aklınıza takılan sorularınızı sitemiz üzerinden dilediğiniz zaman iletişim kurarak sorabilir, hızlı bir şekilde sorularınıza cevap alabilirsiniz.