Google Sandbox Nedir? Sandbox’tan Nasıl Çıkılır?

google sandbox

Aşırı backlinkler, hatalı SEO çalışmaları, siteler üzerinde Sandbox filtreleme sisteminin oluşmasına neden olur. Bu filtreleme sistemine tüm siteler takılabilir. Google Sandbox nedir, bir site Sandbox’a nasıl girer? Sandbox’tan çıkmak kolay mıdır gibi soruların cevapları, KurtMedya uzmanları tarafından, sizler için cevaplandırıldı.

Google Sandbox Nedir?

Google sandbox; yeni oluşan web sitelerinin, Google arama motorları sonuçlarında yani SERP üzerinde yer almasını kısıtlayan, Google tarafından sıklıkla kullanılan bir filtredir. Yani Google, yeni web sitelerini bir spam olarak görür ve buna göre sıralamaya almaz.

Web sitelerine SEO çalışmaları yapılırken, bazı hatalar yapılabilir ve Google, sunulan bazı anahtar kelimelerde, siteyi cezalandırma yoluna gidebilir.

Sandbox, kendi içinde farklı cezalara tabidir. Bu cezaların hepsini bilmek mümkün olmasa da sıralamada ilk 100 içine girmeme cezası, en bilinen cezalar arasındadır. Aynı zamanda Sandbox’a giren bir site için 5 sıra geride olma (-5 filtreleme), 10 sıra geride olma (-10 filtreleme) ya da 15 sıra geride olma (-15 filtreleme) gibi filtreleme cezaları bulunur.

Sandbox’a Nasıl Girilir?

Webmasterların sıklıkla karşılaştığı sorunların başında yanlış yapılan optimizasyon ya da gereğinden fazla SEO çalışması yapmaktır. Aşırı SEO; anahtar kelimelerin ard arda sıralanması, başlık, uzun meta açıklamaları ve spam oluşturabilecek yapıya dönüşmesi kaçınılmaz olur.

Aşırı backlink çalışmaları içinde; gizli metinlerin, aşırı link çıkış ya da girişlerinin, kopya içeriklerin bulunması, arama motorlarını kandırmaya yönelik yapılacak stratejilerdir. Bu durum, kullanıcıların aleyhinedir. Burada amaç, kullanıcılara yardımcı olmak değildir. Yani kullanıcı deneyimi düşünülmez ve arama motoruna yönelik bir çalışma yapılır.

Bir sitenin, arama motorlarında, anahtar kelimelerde görünmemesi, sitenin Sandbox’a girmiş olduğunun belirtisidir. Bu durumu tespit etmek zordur.

Bir sitenin Sandbox’a girdiğini anlamak için;

  • Site başlığı, arama motorlarında aratılır.
  • Site URL’si, arama motorlarında aratılır.

Site başlığı yani title, arama motorlarında aratılarak, sıralamasına bakılır. Site başlığı arama motorlarında birinci sırada değilse, Sandbox olacağı düşüncesi artar. Ancak başlıkta herhangi bir rekabet olabilecek bir şey yoksa, yani kısa ve genel bir açıklama kullanılmışsa, title, sandbox’a girildiği konusunda belirleyici bir etken olmaz.

Bir ya da iki kelimelik başlıkların kelime sayısının az olması, rekabet gücünü artırır. Bu yüzden site URL’si arama motorlarında arattırılır. Bir site URL’si, arama motorlarında birinci sırada çıkmıyorsa, yine Sandbox olduğu düşüncesi baskın çıkar.

Hangi İşlemler Sandbox’a Neden Olur?

Web sitesi optimizasyonunda yapılan her bir hata, Sandbox’a ya da Google tarafından cezalandırmaya kadar gidebilir. Bir web sitesinin doğal olmayan yollardan optimize edilmesi ya da optimizasyonun gereğinden fazla yapılması, Sandbox’a neden olur.

Bunun dışında SEO içi hatalar ile Sandbox;

  • İçeriklerin özgün olmaması
  • İçerikler içinde aşırı anahtar kelime kullanmak
  • Aynı içeriğin farklı yerlerde yayınlanması
  • Etiketlerin fazla ve hatalı şekilde kullanılması

SEO dışı hatalar ile Sandbox;

  • Kalitesi düşük, yasal olmayan sitelerden backlink alımı
  • Kısa zamanlarda aşırı link alımı yapmak
  • Alınan linklerin ücretli link olarak gösterilmesi gibi nedenler, Sandbox’a neden olur.

SEO çalışmalarında bu kriterlerin göz ardı edilmesi, sitenin Sandbox’a girmesine olanak tanır. Bir sitenin Sandbox’a girmesi ise; Google aramalarında sıralamalarda sitenin görünmemesi ve site adresi arattırıldığında ilk sırada görülmemesi ya da hiç görülmemesiyle sonuçlanır.

Sandbox’tan Nasıl Çıkılır?

Sandbox’tan çıkmak için atılacak ilk adım; yapılan SEO hatalarının bir an önce tespit edilerek, bu hataların giderilmesidir. Bu yüzden doğru şekilde SEO çalışması yapılmalı ve düzenlemeler gerçekleştirilmelidir.

Sandbox filtresi, bir sitenin düzeltilmesinde yaşanabilecek en büyük tecrübelerden biridir. Sandbox’tan çıkmak için, Google algoritmalarının doğru şekilde yapılandırılarak, hataların belirlenmesi gerekir. Bunun için konusunda uzman ve deneyimli KurtMedya uzmanlarıyla iletişime geçilebilir ve sitenin SEO standartlarıyla optimizasyonunun yapılması gerçekleştirilir.

Sandbox’tan çıkmak için, etkili ve düzenli bir SEO çalışması için iki farklı yol izlenebilir.

  • Google yeni bir değerlendirme isteği gönderilebilir.
  • Yapılan değişiklikler, Google tarafından fark edilerek, Sandbox filtresi yok edilir.

Google’a yeni bir değerlendirme isteğinin gönderilmesiyle; sitedeki değişiklikleri gösterebilir, filtreden çıkmak için analizlerin yapılması talep edilebilir. Diğer yol ise ancak sitedeki değişiklikler Google tarafından fark edilirse, Sandbox’tan çıkma işlemi gerçekleşmiş olur.

Gerçekleştirilen yeni düzenlemeler sayesinde, sitenin hızlı şekilde indekslenmesi için, site dışı SEO hatalarının yani; aşırı link alımı, kalitesiz sitelerden backlink alma gibi hataların da düzeltilmesi gerekir.

Google Sandbox SEO’yu Nasıl Etkiler?

Spam üreten sitelerden alınan birçok link ve anahtar kelimeler, yeni kurulan web sitelerinin, Google Sandbox’a yakalanmalarına neden olur. Google Sandbox’ta 1-6 ay arasında değişen sürelerde kalan siteler bulunur.

Sandbox filtresine yakalanan sitelerin ise arama motoru optimizasyonunu belli kriterlere göre yapmaları gerekir. Rekabet düzeyi yüksek anahtar kelimeler, spam sitelerden alınan backlinkler, kopya içerikler, aynı kopya içeriklerin birden fazla yerde kullanılması, SEO’yu etkileyen hatalardan sadece birkaç tanesidir.

Sandbox’ta olan bir site;

  • Orijinal içerik yüklemelidir.
  • İç ve dış SEO’ya önem gösterilir.
  • Sayfa başlıklarının, içerikli uyumlu olmasına dikkat edilir.
  • Bir site haritası eklenebilir.
  • Sayfanın anahtar kelimeleriyle alakalı metinler, düzgün şekilde bağlanmalıdır.

Sandbox’ta kalındığı süreler içinde; SEO optimizasyonuna önem verilmeli, filtrelemeye yakalanma sebepleri ortaya çıkarılarak, bu sebeplerin bir an önce standart SEO çalışmalarıyla düzeltilmeleri gerekir. Böylece filtre kaldırıldığında, web siteniz daha gelişmiş olur ve SEO standartlarına uygun hale getirilir.