Web sitesinin yüklenme hızı, web sitesi başarısı için en önemli ölçütlerin başında gelir. Ancak çoğu zaman ihmal edilen faktörlerden biridir. Diğer yandan Google’ın arama motorlarında, site hızının önemli olduğunu bildirmesinden sonra, site hızı analizi yapmak, neredeyse bir gereklilik halini aldı. Site analizi yapmak için en kolay yollardan biri Gtmetrix adlı aracı kullanmaktır.
KurtMedya uzman ekibimiz, site hızı analizinin en pratik ve kolay yolunu sizler için inceledi.
Gtmetrix Nedir ve Ne İşe Yarar?
Hız izleme aracı Pingdom için dijital alanda iyi tanınan GT.net tarafından oluşturulan web sitesi performans analiz aracıdır. GTMetrix’in temel amacı, web sitenizin performansını analiz etmek ve size bunu iyileştirmek için eyleme geçirilebilir öneriler listesi sunmaktır.
Web sitesi analizi yapmak ve site optimizasyonu için en iyi web uygulamasıdır. Site performansı hakkında ayrıntılı rapor sunan Gtmetrix; Google page speed ve Yslow kullanılarak, sayfa hız performansını test etmeye yarar.
Gtmetrix ile, sitenizin temel performans göstergelerinin bir özetini alma olanağınız bulunur.
- Web sitenizin sayfalarını Google page speed ve Yahoo’da, Yslow kurallarıyla test etme olanağı bulunur.
- Sayfanızın yüklenme süresini, toplam sayfa boyutunu ve toplam istek sayısını öğrenebilirsiniz.
- Analiz edilen tüm sitelerin ortalamasına göre sayfa performansınızı görebilirsiniz.
Sitenizde bulunan sayfaların en iyi performansa çıkarmak için; günlük, haftalık ya da aylık olarak test yapma olanağı vardır. Site performansınızı;
- Sayfa yükleme süresi
- Sayfa boyutu ve talep sayıları
- Sayfa hızı ve Yslow puanları olarak grafikler şeklinde görebilirsiniz.
Gtmetrix ile, sitenizin sayfa yükleme analizini; Vancouver Kanada, Londra Birleşik Krallık, Sidney Avustralya, Dallas Amerika, Mumbai Hindistan, Sao Paulo Brezilya, Hong Kong Çin gibi 28 farklı sunucu ve 7 farklı bölge üzerinde test etme olanağı bulunur.
Herhangi bir web sitesi hız testine geçmeden önce, tek bir hız testinin web sitesi yükleme hızını anlamada etkili olmadığı unutulmamalıdır. Mevcut sunucu yükü, mevcut ziyaretçi sayısı, kullanıcı bağlantı hızı, kullanıcının sunucuya yakınlığı gibi birçok etken, sitenin yükleme hızını doğru şekilde ölçmek için önemlidir.
Gtmetrix Nasıl Kullanılır?
Gtmetrix; Vancouver Kanada merkezli bir hosting firması tarafından geliştirilen bir test aracıdır. Gtmetrix kullanımı için ilk olarak ücretsiz bir hesap oluşturmak önemlidir. Bunun sebebi; yapılacak testin özelleştirilmes
ini ve daha güvenilir performans sonucu elde etmeniz içindir.
Gtmetrix ile test deneyiminin özelleştirilmesi için birkaç seçenek bulunur. Bu seçenekler arasında;
- Test bölgesi
- Tarayıcı
- Bağ
- AdBlock
- Test yüklemesinin durdurulması
- Video oluşturmak
Test bölgesi yani sunucuya en yakın konum, gtmetrix performans ölçümlerinde, en güvenilir sonuçları almanın ilk adımıdır. Sunucunuzun Avrupa’da bulunması durumunda, Kanada’da hız testi yapmak, Kanadalı bir hedef kitleniz yoksa, yanıltıcı sonuçlar almanız oldukça büyük bir olasılıktır.
Masaüstü için Firefox ve Chrome, Android için Chrome tarayıcı tercih edilebilir. Araç farklı birçok olasılık sunar. Sınırsız bağlantı, geniş bant özelliği, 3G ve 2G mobil, LTE mobil, 56K çevirmeli olasılıklar bulunur.
Gelişmiş Seçenekler
AdBlock seçeneği; reklamların site üzerindeki etkisini gösterir. AdBlock seçeneğiyle Gtmetrix, verilen reklamlar engellendiğinde URL adresini taramaya başlar. Test yüklemesini durdur seçeneği; 2 saniye süren hareketsizlik sonrasında hız testini durdurur. Bu durum Gtmetrix için varsayılan olarak kabul edilir ve tam yüklenme süresi olarak adlandırılır.
Diğer yandan sayfanızın tam olarak yüklendiğini görmek için, video seçeneğini etkinleştirmek gerekir. Gtmetrix, sayfanın dört kat daha yavaş yüklendiği gösterecek bir video kaydeder. Böylece yükleme sorunlarını tespit etmek, daha da kolaylaşır.
Gtmetrix testi başlatıldığında, sitenin tüm performansıyla ilgili bilgiler görüntülenir. Seçilen test seçeneklerinin bir özeti sunulur. Pagespeed gtmetrix ve Yslow gibi test araçlarından gelenler de birleştirilerek, çeşitli ölçüm türlerini görmek Gtmetrix test aracıyla oldukça kolaydır.
Test raporunda; sol tarafta performans durumu, sağ tarafta ise sayfa durumu bilgileri görülür. Sayfa bilgileri; web sitesinin performansı hakkında en önemli ve anlık bilgileri gösterir. Buna göre;
- Tam yükleme süresi, saniye cinsinden verilir.
- Toplam sayfa boyutu MB cinsinden verilir.
Web sitesinin ayrıntılı performansını görmek için; Gtmetrix Waterfall grafiği seçeneği kullanılır.
Waterfall grafiği;
- Talep edilen kaynakların dosya adını
- Kaynak için sunucudan gelen http durumunu
- Dosya kaynağını
- Her kaynak için dosya boyutunu
- Yükleme süresini gösterir.
Dosya adının üzerine gelindiğinde, seçilen dosyanın tam yolu görülür. Gtmetrix, her kaynak için yükleme işlemini farklı renk üzerinden gösterir. Her kaynak için yükleme süresi bölümüne gelindiğinde, yükleme işleminin farklı aşamalarının bulunduğu pencereler açılır. Buna göre;
- Bloke için kahverengi
- DNS araması için deniz mavisi
- Bağlanmak için yeşil
- Göndermek için kırmızı
- Beklemek için mor
- Almak için gri renk kullanılır.
Gtmetrix, yürütülen her işlem için olay zamanlaması yapar. Etkinlik zamanlamaları da farklı renk kodlarıyla görülür. Buna göre;
- Yeşil çizgi; sayfanın ilk görüntülendiğinin başladığı andır.
- Mavi çizgi; tarayıcıdaki anı gösterir.
- Kırmızı çizgi; onload sayfa ve tüm bileşenlerin indirildiği ve tarayıcı tarafından işlendiğinde görülür.
- Mor çizgi; tam yüklemedir ve 2 saniye herhangi bir ağ etkinliğinin olmadığını gösterir.
Gtmetrix ile zamanlamalar sekmesi, sayfa yükleme süresinin bölündüğü farklı anların net ve görsel olarak açıklandığı yerdir. Böylece bağlantılar, arka üç suresi, yönlendirmelerle ilgili tüm bilgileri görmeye yarar.
Gtmetrix Ücretsiz midir?
Gtmetrix, site performansını ölçerken, ayrıntılı rapor almak için en iyi hız testi araçlarındandır. Ücretsiz olarak kısıtlı testler yapılabildiği için Gtmetrix PRO (ücretli paketler) ile detaylı analizler yapılabilir.
GTmetrix ve GTmetrix Pro Arasındaki Farklar Nelerdir?
Diğer birçok SEO aracında da olduğu gibi GTmetrix’in de kullanıcılarına sunduğu çeşitli kullanım paketleri vardır. Bu paketler GTmetrix tarafından basic, solo, starter, ve growth şeklinde sınıflandırmıştır. Bunlardan en çok kullanılanı sadece bir e-posta adresi ile hiçbir ücret ödemeden kayıt olabileceğiniz ücretsiz (free) pakettir. Bu pakette günlük sayfa izleme sınırınız bir olarak belirlenmiştir. Ayrıca haftalık yalnızca 50 adet hız testi yapmanıza izin verilir. Ayrıca Gtmetrix API sayesinde Gtmetrix’i uygulamanıza veya hızını geliştirmek istediğiniz projenize entegre edebilirsiniz fakat ücretsiz planda günlük API krediniz yalnızca 10 olduğundan bu özellikten tam anlamıyla faydalanamayacağınızı söyleyebiliriz. Ayrıca GTmetrix’in en sevilen özelliklerinden biri olan daha önce yapılmış testleri kaydetme ve saklama özelliği de ücretsiz planda üç aydır.
Solo pakette ise aylık 10$ karşılığında günlük sayfa izleme sınırınız 3 olurken haftalık yapabileceğiniz hız testlerinizin sayısı da 125’e çıkıyor. Ayrıca günlük API krediniz 25 olurken API kullanarak yaptığınız testleri Kanada, Vancouver yerine hedeflediğiniz lokasyona daha yakın bir yerden yapabilirsiniz. Ek olarak bu paketle beraber yaptığınız testlerin saklanması süresi de 6 ay olurken aynı zamanda ücretsiz kullanıcıların kullanamadığı hedef lokasyonunuza daha yakın premium sunuculardan test yaparak daha gerçekçi sonuçlar elde edebilirsiniz. Ayrıca solo pakette mobil cihaz üzerinden giren kullanıcıların deneyimledikleri sayfa hızını da test edebilirsiniz.
Starter paket ise aylık 20$ ödeyerek sahip olabileceğiniz ve GTmetrix tarafından da önerilen bir pakettir. Solo pakette bulunan bütün özelliklere ek olarak starter pakette görüntüleyebileceğiniz sayfa saati diğer paketlerin aksine günlük olarak değil saatlik olarak belirlenmiştir. Starter pakete sahip bir kullanıcı saatlik 6 sayfa görüntüleme ve inceleme hakkında sahip oluyor. Ayrıca haftalık test sayısı 175, günlük API kredisi ise 50 oluyor. Yapılan testlerin saklanması süresinde ise herhangi bir değişiklik yapılmamış.
Tamamen ticari olarak ajans veya büyük işletmelere daha uygun olan growth paketine aylık 40$ ödeyerek sahip olabiliyorsunuz. Starter paketinden farklı olarak saatlik sayfa görüntüleme sınırı 12’ye çıkıyor. Haftalık test sınırı 250 olurken günlük API kredisi ise 100’e çıkıyor.
KurtMedya uzman ekibi ile iletişime geçerek, bu ve farklı konularda daha detaylı bilgi alabilir, soru ve sorunlarınız için, KurtMedya uzmanlarının profesyonel desteğinden yararlanabilirsiniz.