Oluşturduğunuz web sayfanız yavaş yükleniyorsa bunun en büyük nedenlerinden biri dosyalarınızın çok büyük boyutlara sahip olmasıdır. Bu dosyaların küçültülmesi ve web sayfanın daha hızlı hale getirilmesi ise SERP sıralaması için büyük bir avantaj olacaktır. Dosya sıkılaştırmak için ise en çok tercih edilen yollardan biri Gzip ve Deflate sıkılaştırmadır. Bu terimlerin ne olduğuna KurtMedya ailesi olarak hep beraber bakalım.
Gzip Nedir?
Gzip, bir web sayfasında bulunan dosyaların %70 oranında sıkıştırılmasına yardımcı olan araçlardan biridir. Bu araç sayesinde bir dosya içerisindeki benzer dizeler Gzip aracılığı ile bulunur ve değiştirilir ya da birleştirilir. Bu sayede benzer dosyalar bir araya getirilerek sıkılaştırılabilir Özellikle HTML ve CSS dosyalarında sıklıkta tekrar edilen boşluklar ve dizeler bulunduğu için bu teknik büyük etki göstermektedir.
Deflate Nedir?
Deflate, sıkıştırma işleminin gerçekleştirilmesi için Apache sunucusu ile birlikte gelen araçtır. Bu aracın kurulma işlemi kolay olduğu için genellikle sıkılaştırmada tercih edilmektedir. Ancak Gzip’e oranla daha düşük sıkılaştırma gücüne sahiptir. Ancak sitenizin ziyaretçisi günde 1000’den fazla ise Deflate kullanmak enerji tasarrufu sağlayacağı için mantıklı seçenek olabilir.
Gzip Ve Deflate Ne İşe Yarar?
Eğer dosyalarınız büyük boyutlara sahipse web sayfanız geç yüklenecektir. Bu geç yüklenme sizi iki yönden etkileyecektir:
- Ziyaretçi açısından: Yavaş açılan web sayfalar ziyaretçilerin olumsuz düşüncelere sahip olmasına neden olmaktadır. Bu nedenle ziyaretçi trafiğiniz düşüşe uğrayacaktır.
- SERP sıralaması açısından: SERP sıralamasının en önemli faktörü web sayfanızın açılma hızıdır. Bu nedenle web sayfanızın yavaş yüklenmesi SERP sıralamanızın düşmesine neden olacaktır. Bu durum da ziyaretçilerin sizi keşfetmesini engelleyecektir.
Gzip ve Deflate sıkılaştırması, büyük dosyalarınızın sıkıştırılmasını sağlayacak ve web sayfanızı olumsuz olarak etkileyen bu iki durumun da ortadan kaldırılmasını sağlayacaktır.
Gzip Ve Deflate Nasıl Kullanılır?
Gzip ve Deflate sıkılaştırmasını kullanmak için gerekli adımlar bulunmaktadır:
- Öncelikle web sayfanıza ait .htaccess dosyasına ulaşmanız gerekmektedir. Bu dosyaya ulaşmak için www.websayfanız.com/.htaccess girmeniz yeterli olacaktır.
- .htaccess dosyanızda cPanel’e erişiminizin olması gerekmektedir.
- “mod_gzip” ya da “mod_deflate” komutlarından istediğinizi seçerek Gzip ya da Deflate sıkılaştırmayı aktif hale getirebilirsiniz.
- Dilerseniz farklı eklentiler ile birlikte de Gzip ve Deflate sıkılaştırmayı aktif hale getirebilirsiniz.
Gzip Ve Deflate Sıkılaştırma İşleminden Önce Nelere Dikkat Etmek Gerekli?
Gzip ve Deflate sıkılaştırma işlemini gerçekleştirmeden önce dikkat etmeniz gereken noktalar bulunmaktadır:
- Web sayfanızın ziyaretçi trafiği: Eğer web sayfanızın ziyaretçi trafiği yüksekse Gzip, düşükse Deflate sıkılaştırma yöntemini seçmeniz sizin için enerji tasarrufu sağlayabilir.
- CPU: Gzip sıkılaştırma yüksek CPU gücü istemektedir. Bu nedenle bu işlemden CPU gücünüzün yeterli olup olmadığına dikkat etmeniz gerekmektedir.
- Uygun yöntem: Web sayfanızın ihtiyaçlarına ve yavaşlığına göre etkili olacak yöntemi belirlemeniz gerekmektedir.
Gzip Ve Deflate Etkinleştirme Nasıl Yapılır?
Gzip ve Deflate sıkılaştırma araçlarınızı etkinleştirmek için tercih edebileceğiniz 3 yöntem bulunmaktadır.
- Cpanel üzerinden Gzip Etkinleştirme: Bunun için öncelikle hosting panelinize giriş yapmanız gerekmektedir. Daha sonra açılan sayfanın altlarına doğru indiğinizde göreceğiniz “ Yazılım/Servisler” bölümüne giriş yapmanız gerekmektedir. Bu başlığın altında bulunan “Web Sitesini Optimize Edin” ikonuna tıklamanız yeterli olacaktır.
- .htaccess Gzip Etkinleştirme: Bu yöntem için web sayfanızın .htaccess dosyasında ekleyeceğiniz “mod_deflate” ya da “mod_gzip” komutları yeterli olacaktır.
- Apache Gzip Etkinleştirme: cPanel üzerinde mod_deflate komutu açık değilse EasyApache üzerinden aktif etmeniz gerekmektedir.
Gzip Ve Deflate Sıkılaştırmanın Herhangi Bir Dezavantajı Var Mıdır?
Gzip ve Defnate işlemi gerçekleştirmek sonucunda; eğer işleminizi doğru gerçekleştirdiyseniz herhangi bir dezavantajla karşılaşmanız beklenmemektedir. Ancak işleminizi profesyonel olarak gerçekleştiremediyseniz bu işlem sonucunda dosyalarınızda küçük bozulmalara neden olabilmektedir. Ancak bir problem ile karşılaşmanız durumunda endişe etmenize gerek yoktur. Problemin bulunduğu dosyayı sıfırlamanız ya da komutlarınızı düzeltmeniz durumunda dezavantaj ortadan kalacaktır.
Gzip Ve Deflate Sıkılaştırma Eklentileri Nelerdir?
WordPress üzerinden Gzip ve Deflate etkinleştirmek için birçok eklenti bulunmaktadır. Bu eklentiler:
- Enable Gzip Compression (Gzip Sıkıştırmayı Etkinleştirin): Apache HTTP sunucusunu destekleyen eklentilerden biridir.
- PageSpeed Ninja (Sayfa Hızı Ninja): Gzip sıkılaştırma gerçekleştirebileceğiniz aynı anda AMP uyumu da oluşturmanızı sağlayan eklentidir.
- Gzip Ninja Speed Compression: Bir diğer kolay etkinleştirme sağlayan eklentilerden biridir.
- WP http Compression: Kolaylıkla kullanılabilen bir diğer eklentidir.
Gzip sıkılaştırma hakkında düşünceleriniz ya da aklınıza takılan bir durum varsa bunu yorumlarda paylaşabilirsiniz. Paylaştığınız bu yorumları KurtMedya uzman ekibimiz tarafından yanıtlanacaktır. Sorularınızı ve fikirlerinizi hem bizimle hem de diğer üyelerimizle paylaşmanız bizim için büyük önem taşımaktadır.