SEO Harici Kanalların SEO’ya Etkisi

İnternetin ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte dijital reklamcılığa olan talepte büyük bir artış söz konusudur. Bu durumda karşımıza farklı dijital pazarlama çalışmaları çıkmaktadır. Bunlardan bir tanesi de web siteleri için büyük öneme sahip olan SEO çalışmalarıdır. SEO çalışmalarını farklı dijital pazarlama çalışmaları ile birlikte daha etkili hale getirebilmek mümkündür. Peki, PPC, sosyal medya ve diğer ücretli-ücretsiz çalışmaların SEO’ya etkileri nelerdir? Şimdi, gelin tüm detayları hep birlikte inceleyelim.

SEO Tek Başına Yeterli Mi?

SEO’nun tek başına yeterli olup olmayacağını değerlendirirken SEO harici dijital pazarlama kanallarını da göz önünde bulundurmak gerekmektedir. SEO’nun tek başına yeterli olup olmadığını anlamak için markanıza dair dijital pazarlamadan veya online mecralardan beklentilerinizi, web ortamında müşteri ve ziyaretçi elde etme aşamasındaki hedeflerinizi belirlemeniz gerekmektedir.

“SEO tek başına yeterli midir?” sorusunu yanıtlamak için bilmeniz gereken en önemli şey neyi amaçlıyor olduğunuzdur. Şu an SEO’ya yatırım yapıyor olduğunuz halde, aslında birincil ihtiyacınız SEM, yani ücretli pazarlama kanallarıdır. Dolayısıyla tüm bunların kararını verebilmek adına amacınızı net bir şekilde ortaya koymanız oldukça önemlidir.

SEO’da başarı elde etmek için gereken süre farklı olabilmektedir. Bunun yanı sıra SEO çalışmalarının karşılığını görebilmek için birkaç ay beklemeniz de gerekebilir. SEO çalışmalarına başlarken SEO haricindeki pazarlama kanallarına da yatırım yapmanın ve vakit ayırmanın size maliyetini ve faydasını gözetmelisiniz. Bu değişkenler her sektör için farklı olabilmektedir.

SEO tek başına yeterli midir sorusuna yanıt ararken bütçe ve zaman konusunda herhangi bir sorununuz olmadığında farklı dijital pazarlama araçlarından da faydalanabilirsiniz. Söz konusu dijital pazarlama kanallarından yararlanmak isteyip istemediğinize karar vererek çalışmalarınızı gerçekleştirmeye başlamalısınız. Ancak başarılı sonuçlar elde etmek için SEO’nun tek başına yetersiz kalacağını söylemek gerekir.

İnternet kullanıcılarının SEO dışında kullanıcıların ziyaret ettiği sayısız mecradan söz edilebilir. Sosyal medya dijital dünyanın bambaşka bir boyutu olmakla birlikte; alışveriş reklamları, metin reklamları, e-mail marketing gibi kanallar ile hedef kitlenize ulaşabilirsiniz.

Markanızı büyütmeye yönelik her çalışma birbirine dolaylı yoldan etki edecektir. SEO dışındaki çalışmaların SEO’ya etki etmesi veya SEO çalışmalarının farklı bir kanaldaki verimliliği artırması da mümkündür. Birbiri üzerinde bu şekilde etkili olan ve birbirinin sonuçlarını doğrudan olmasa da dolaylı olarak etkileyebilecek çalışmalar, sizin başarınıza da büyük bir ivme kazandıracaktır. Söz konusu çalışmalar yalnızca başarıya ulaşmanızı hızlandırmakla kalmayıp bu başarının daha sağlam ve kalıcı olmasını sağlayacaktır.

Sadece SEO ile ilerlemek markanızın hedeflediğiniz oranda büyümesini olanaklı kılmayabilir. Bu durumda büyümenizi sağlayabilecek farklı mecralardan ve yöntemlerden yararlanmalısınız. Aynı zamanda atacağınız adımları daha üst seviye bir marka çalışması yürütecek şekilde planlamalısınız.

Tüm bunların yanı sıra sadece SEO ile sınırlı kalmanın kimi durumlarda başarıyı geciktirebildiğini de vurgulamamız gerekiyor. Dolayısıyla SEO dışındaki farklı kanallara yatırım yapma fikrini değerlendirmeniz faydalı olabilir.

SEO Harici Kanallar/Çalışmalar

SEO harici, dijital veya dijital olmayan kanalların neler olduğunu ifade etmek gerekir. Arama motoru pazarlaması; SEO ve PPC olmak üzere ücretli reklamları, ücretli metin veya alışveriş reklamlarını, farklı kategorilerdeki reklamları kapsayan iki kola ayrılmaktadır.

SEO ve PPC, dijital pazarlama türlerinden biri olup özellikle Google tarafında veya farklı arama motorlarında uygulanabilecek metin reklamlarına sahiptir. Arama motorunda çıkan metin reklamları, alışveriş reklamları, görüntülü reklamlar, bannerlar veya afişler, hedef kitlenizin markanızın farkında olabilmesi adına başvurulabilecek araçlardan bazılarıdır. Dijital pazarlamanın en büyük alanlarından biri ise Ads’dir.   Şimdiye kadar sıraladıklarımızın tamamı ücretli, yani tık başına ücret ödenen pazarlama kanallarıdır. Ancak günümüzde ücretli ve tık başına ücret ödenen pazarlama kanallarının dışında da dijital pazarlama kanalları mevcuttur.

Sosyal Medya Reklamcılığı

Dijital pazarlama kanallarından bir tanesi de sosyal medyadır. Sosyal medya birkaç başlık altında incelenebilir.  Bunlardan ilki sosyal medya platformlarında uygulanabilecek reklamlardır. Instagram veya Facebook reklamları, görüntülü-video reklamlar, alışveriş reklamları veya web sitenize ziyaretçi aldığınız reklamlar bu kapsam dahilindedir. Sosyal medya hesaplarının geliştirilmesi, organik olarak büyütülmesi, doğal etkileşim sayısının artırılması gibi başlıklar da yine bu kapsamda incelenebilir. Ancak tüm bunlar da yine belli bir bütçe ve vakit gerektiren süreçlerdir. Örneğin; Facebook sayfanızda bir banner paylaşmak istiyorsunuz. Bu tasarım yönünden bir maliyet yaratabileceği gibi, ekibiniz için bir iş yükü oluşturabilir. Tüm aşamalar sosyal medya pazarlamasına dahil edilebilir. Dolayısıyla sosyal medya hesaplarınızı büyütmek de SEO harici çalışmalardan biridir.

Hangi sosyal medya platformlarına odaklanmanız gerektiği ve odaklandığınız sosyal medya platformunda takipçi sayınızı hesabınızın kalitesini koruyarak nasıl artırabileceğiniz sosyal medyada başarı elde etmek için cevaplamanız gereken sorular arasında yer almaktadır. Sosyal medya pazarlaması ile ilgili; sosyal medya reklamları ve sosyal medya hesaplarını büyütmek iki farklı başlık olarak ele alınmaktadır.

E-Posta Pazarlama (Email Marketing)

Sosyal medyadan sonra e-mail marketing de dijital pazarlama çalışmalarından bir tanesidir. Web sitenizi ziyaret eden ve e-mail adresini sizinle paylaşan kullanıcılar olacaktır. Bu sayede onları kampanyalardan haberdar edebilir veya kendilerine herhangi bir konuda bilgilendirme yapabilirsiniz. E-mail marketingte en temel kural kullanıcılara e-mail iletmek için izinlerini almış olmaktır. E-mail marketing yoluyla; üyelerinize veya sepetinde ürün bırakmış kullanıcılara, tedarikçilerinize veya müşterilerinize farklı içeriklerde e-mailler göndererek şirketinizi büyütebilirsiniz.

Yeniden Pazarlama (Re-Marketing)

Re-marketing yani yeniden pazarlama yine farklı araçlarla bir arada çalışabilen bir dijital pazarlama kanalıdır. Re marketing ile örneğin sosyal medyada, daha önce organik yollarla sitenizi ziyaret etmiş olan kullanıcıların karşısına markanızın reklamlarını çıkarabilirsiniz. Ücretli veya ücretsiz yöntemlerden yararlanarak web sitenizi ziyaret etmiş olan kişileri bir şekilde sosyal medya hesaplarınıza yönlendirebilirsiniz. Ardından web sitenizi ziyaret eden kullanıcıları gerek yine aynı kanalla gerek farklı kanallarla platformlarınız için yeniden hedef olarak belirleyebilirsiniz. Özetle re-marketing, hedeflemeyi yaptığınızda aynı kişilerin sitenizi tekrar ziyaret etmesini sağlayan bir kanaldır.

Son derece büyük bir alan olan re-marketing ile başarılı sonuçlar elde edilebilmesi mümkündür. Çünkü organik olarak getirdiğiniz belki yüzlerce ziyaretçi sizin sitenize bir daha dönmemek üzere web sitenizden ayrılabilmektedir. Fakat bir re-marketing stratejisi ile ziyaretçilerin web sitenizi tekrar ziyaret etmesini sağlayabilirsiniz. Bunu oldukça düşük bütçelerle çok iyi geri dönüşler sağlayacak şekilde de gerçekleştirebilirsiniz. Bu yönde bir strateji yürütmediğiniz takdirde ise mevcut potansiyelden ve bu potansiyelin markanız için vadettiği büyümeden mahrum kalmanız olasıdır.

Etkileyici Pazarlama (Influencer Marketing)

Dijital pazarlama tarafındaki bir başka kanal, influencer marketingdir. Influencer terimi “etkileyici pazarlama” olarak Türkçeleştirilebilir. Bu yöntem hem online hem offline olarak uygulanabilmektedir. Ancak günümüzde internete olan talebin artması nedeni ile influencer marketing şu an yoğunluklu olarak online üzerinden ilerlemektedir. Bir kişinin yazılı basından tavsiyede bulunması sonucunda markanın büyümesi, oflline influencer marketing uygulamalarına örnek verilebilir. Online uygulamalarda ise markaların genellikle kendi sektörleri ve hedef kitleleri ile uyumlu kişilerle reklam anlaşması yaptığını görebilmekteyiz. Bu yöntem ürün-hizmet takası ile yürütülebilmektedir. Bunun yanı sıra influencerların X markayı tavsiye etmesi bireyler ile belirli bir meblağ karşılığında anlaşılabilmektedir. Influencer marketing çalışmalarının büyüme sürecinde markaların başvurabileceği en verimli güncel taktiklerden biri olduğunu söylemek mümkündür.

Dijital Pazarlama Çalışmalarının Potansiyel Faydaları

Dijital pazarlama çalışmalarının çeşitli faydaları bulunmaktadır. Söz konusu faydalardan ilki söz konusu çalışmaların tıklama başı ödeme sistemini etkilemesidir. Örneğin; bir sosyal medya reklamı ile markanızla hiç karşılaşmamış ve sizinle daha önce hiç etkileşime geçmemiş bir kullanıcının karşısına çıkmak mümkün olabiliyor. Sitenizi ziyaret ederek markanız hakkında fikir sahibi olabilecek olan kullanıcı, ilerleyen zamanlarda sizin sunmakta olduğunuz hizmete ihtiyaç duyduğunda markanızı hatırlamaktadır. Bunun yanı sıra bireyler başarılı hedefleme stratejiniz sayesinde sizden ürün veya hizmet satın almak isteyebilir.

Kullanıcıların Google’da arama yaptığını varsayalım. Siteniz bu arama esnasında ilk sıralarda çıkmasa dahi daha önce sizinle etkileşime geçmiş olan kullanıcı bunu hatırlayacaktır. Bu doğrultuda diğer sıralarda yer alan web sitelerinden ziyade sizin web sitenize tıklama olasılığı daha fazla olacaktır. Dolayısıyla markanın bilinirliğinin tık oranlarına etkisinin son derece yüksek olduğunu ifade edebiliriz.

CTR yani tıklama başı ödeme söz konusu etkilerin en kolay şekilde tespit edilebilecek olanıdır. Çünkü sizin markanızla daha önce tanışmış ve markanızı tekrar tercih edebilecek kullanıcılara hitap etmektesiniz. Fakat bu ziyaretçi markanıza henüz yeterince güvenmediğinden satın alma gerçekleştirmeyebilir. Kullanıcı sitenizden çıktıktan sonra internetteki rutin gezintisine devam edecektir.

Markanız için Sosyal Medyaya Zaman Ayırın

Sosyal medya hesaplarını yönetmek ve büyütmekten söz ettik. Sosyal medya platformlarında oluşturduğunuz profiller, sizin marka kimliğinizi ortaya koyar. Dolayısıyla zayıf ve hiç kimsenin ziyaret etmediği sosyal medya hesapları, görünürlük kazanmanıza fayda sağlamayacaktır. Söz konusu hesaplar marka itibarı ve güvenilirlik yönünden sizi dezavantajlı bir konuma taşıyabilir.

Marka bilinirliği marka aramalarının artmasını sağlayabilir. Yani bir kullanıcı sizin sitenizle, sosyal medya hesabınızla iletişime geçtiğinde markanızı hatırlayacaktır. Bu sayede kullanıcıların Google’da aratması ve ana sayfanıza tekrar geri gelmesi yüksek olasılık taşımaktadır. Belki de önemsemediğiniz sosyal medya hesaplarınızı reklamlı veya reklamsız bir şekilde ve belli bir strateji doğrultusunda yönetiyor olmak etkileşimlerin artırılmasını sağlayacaktır. Bunun yanı sıra söz konusu çalışmalar markanıza ilişkin aramaların sayısını da artırabilir ve size sadık müşteriler kazandırılabilir. Bu sadık müşteriler herhangi bir zamanda marka araması sonucunda veya bir satın alma yapmak üzere organik olarak sitenize gelebilir. Bu tür tanışıklıklar ve etkileşimler marka aramasına da olumlu etki edecektir.

Peki, marka aramalarında biz SEO tarafında ne kazanırız? Google markanın büyüklüğünü, kendine özgü çeşitli yöntemler kullanarak tespit etmeye çalışır. Sizin marka aramalarınız arttığında markanızın daha da büyüdüğü veya halihazırda büyük bir marka olduğunuz yönünde sinyaliler vermiş olursunuz.

Marka aramaları her geçen gün katlanarak büyür. Eğer bu durum sizin için değil de rakibiniz için geçerli ise rakibiniz sosyal medyada, yazılı basında, radyo ve televizyonlarda, veya offline medyada aktif olarak reklam kampanyaları yürütüyor demektir. Bu da sizin marka büyümeniz rakibinizinkine kıyasla geride olacağı anlamına gelmektedir. Peki SEO’nun gerektirdiği tüm çalışmaları yapanlar Google’da daha iyi sıralamalar elde edebilir mi?

Markanızı büyütecek olan bazı adımların bulunduğunu söyleyebiliriz. SEO ya da offline reklamlar, sıralamalarınıza doğrudan olmasa da dolaylı olarak etki edecektir. Örneğin; televizyon reklamlarında marka adınızı duymaları, insanların Google’a marka adınızı yazarak arama yapmalarını sağlayabilir. Fakat bunun için öyle bir kampanya yürütmelisiniz ki markanızın adı insanların aklında kalsın ve bilinirliğiniz kalıcı olarak artsın. Bu yolla bir kitle elde ettikten sonra bu kitleyi organikten yakalamanız da artık mümkün hale gelecektir.

Rakiplere Göre Hareket Etmek

Sizinle aynı ürünü satan veya aynı hizmeti sunan markalarla yan yana ya da alt alta sıralandığınız durumlarda, televizyon reklamı vermiş olmanız, kullanıcının tercihini sizden yana yapmasına katkı sağlayacaktır. Çünkü satın alma süreçleri karmaşık süreçlerdir. Burada içerik siteleri konunun biraz dışında kaldığından özellikle satın almaya ve bu taraftaki hacme odaklanıyoruz.

İnsanlar bir ürünü satın alırken fiyatları ve özelliklerini farklı sitelerden inceleyerek ve karşılaştırma yaparak karar vermektedir. Bu süreçte ziyaret edilen sitelerin sayısı, satın alınacak ürünün fiyatına göre değişebilmektedir. Bu nedenle tüketicilerin bir ürün satın almadan önce pek çok siteyi ziyaret ettiğini ifade edebiliriz.

Yukarıda bahsedilenlerin yanı sıra link alma da site dışı SEO çalışmalarına kayda değer bir etkisi bulunan fayda grupları arasında yer almaktadır. Sosyal medyada yayınladığınız bir reklam, link verebilecek potansiyeli elde etmenizi sağlar. Fakat sizin o reklamı çıkmamanız, kitlenize ulaşma bakımından SEO ile sınırlı kalmanız anlamına gelir.

Bu noktada doğal backlink kazanımına özellikle vurgu yapılmalıdır. Ücretli olarak veya kendi çabalarınızla bir link almak yerine bu şekilde bir kazanımı elde etmeyi deneyebilirsiniz. Örneğin; Facebook reklamı için aylık 100-500 TL aralığında bir bütçe ayırırken çok daha fazla katkı sağlayacak güzel backlinkler elde edebilirsiniz. Dolayısıyla, çok daha geniş ve size çok daha fazla getiri sağlayacak sadık bir kitleye ulaşmanız da kolaylaşacak.

Dijital Olmayan Kanallara Yatırım Yapmak

Dijital olmayan yatırımların da yine benzer şekilde planlanması gerekiyor. Öte yandan dijital olmayan bir kanal üzerinden de farklı kampanyalar yürütülebilir. Bir diğer önemli nokta link almaya daha layık olma durumudur. Google Analytics; ziyaretçi analizi ve takibi yapabilmenize olanak sağlayan Google’a ait bir araç olarak ifade edilmektedir.  Fakat trafiğin doğrudan SEO’yu etkilemeyeceğinin altını çizmek gerekir. Bugün vereceğiniz ücretli metin reklamları, sıralamalarınızı anında yükseltecek bir etkiye sahip olamaz. Fakat büyük bir kitleye sahip olmanız, sizden söz eden kişilerin de sayıca fazla olacağı anlamına gelir. Bu sayının fazla olması da sizin link almaya daha layık olduğunuzu ortaya koyar.

Bunların yanı sıra backlink profilinin doğurabileceği pek çok riskten söz edilebilir. Fakat hedeflediğiniz kitlenin önüne o kadar fazla çıkıyorsunuz ki elde ettiğiniz normal linkler ya da kendi çalışmalarınız ile beraber mevcut backlinklerin riski düşüyor. Fakat ücretli link inşası, sizi güzel taktiklerle birlikte mevcut riskin azaldığına da inandırabilir.

Metin reklamları, sosyal medya reklamları, diğer kaliteli marka aksiyonları, büyük ve ileri seviye link inşası çalışmaları meydana söz gelebilecek riski azaltıyor. Çünkü temelde harcanan efor ile birlikte bu riskli çalışmanın aslında doğal olduğu yönünde bir imaj yaratılıyor. Dolayısıyla büyük markalar böyle durumları da riske alarak çalışmalarını sürdürebilirler.