URL, Hypertext ve HTTP gibi web anahtar kavramlardan biridir. Web’de yayınlanan herhangi bir kaynağı almak için tarayıcılar tarafından kullanılan mekanizmadır.
KurtMedya olarak, bir web sitesi URL’i nedir sorusunun yanında URL’in neden önemli olduğu konusunda birçok merak edilen konuya açıklık getirmek istedik.
URL Nedir?
Çoğu kişinin merak ettiği URL nedir sorusunun cevabı; internet üzerinden bir kaynağa ulaşmak için kullanılan benzersiz tanımlayıcılar olarak verilebilir.
URL’in Bölümleri Nelerdir?
URL (Uniform Resource Locator) en basit haliyle internet üzerinde bir sayfanın adresi olarak tanımlanabilir. Tıpkı hepimizin adreslerinde olduğu gibi URL’de de belirli bölümler bulunur. Bu bölümleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Protokol
- Alan Adı (domain)
- Site İçerisinde Görünecek Sayfanın Adresi
Protokol tanımlayıcı, kaynağı almak için kullanılacak protokol adıdır. http:// veya https:// olarak sıklıkla karşımıza çıkar.
Alan adı ise bir web sitenin tanımlandığı benzersiz bir referans içerir. Protokol tanımlayıcıdan sonra gelir ve sitenin genel adı bizlere gösterir. Bazı domainlerin başında www. olurken bazılarında ise olmaz.
URL ile alan adı birçok kişi tarafından karıştırılır. Aslında alan adı; Tek düzen Kaynak Konum Belirleyicisi anlamını taşıyan bir URL parçasıdır. Yani;
- www.siteadı.com alan adı olarak adlandırılır.
- http://www.siteadı.com/alan-adı/online/index.xhtml ise URL olarak adlandırılır.
Kullanılan tarayıcı penceresine bağlı olarak URL; adres çubuğu ya da çok amaçlı adres çubuğu tarayıcı penceresinin üst kısmında bulunur. Masaüstü bilgisayarlar ve dizüstü tarayıcılarda, tam ekran URL, her zaman görülebilir.
Bazı akıllı telefon ya da tablet tarayıcılarında, URL’nin bulunduğu adres çubuğu, aşağı kaydırıldıkça kaybolur. Etki alanına çıkılırsa görünür. Adres çubuğu görünmediğinde, sayfayı yukarı doğru kaldırmak yeterlidir. Yalnızca adres adının gösterilmesi durumunda, adres çubuğuna dokunulduğunda, tam adres görülür.
URL Ne İşe Yarar?
Kaynak bulucu anlamına gelen URL, görüntülemek ya da ziyaret edilmek istenen siteler için kullanılan web adresleridir. Bu yüzden tüm web adresleri, benzersiz özellikler taşır.
Benzersiz bir URL bağlantısı için, 2083 karakter sınırı vardır. Yani benzersiz bir URL 2083 karakterden daha kısa olmalıdır. URL sayesinde; PDF dosyaları, videolar, resimler gibi faklı kaynak türleri de bulunur.
URL’ler, IP adreslerini metin haline getirmeye yarar. Diğer yandan web sitelerinin dosya yapısını da belirlerler; bir dizi karmaşık numaradan oluşan IP adreslerini, daha anlaşılır hale getirir.
URL doğru şekilde planlanmışsa; web sitesinin organik arama sonuçlarına etki eder ve sitenin üst sıralarda bulunmasına olanak tanır. URL; sayısal verileri, anlaşılır metin haline dönüştürdüğünden dolayı, SEO adına önemi de büyüktür.
Neden Önemlidir?
İnternet kullanıcıları, kullandıkları URL sayesinde, istedikleri web sitesine rahatlıkla ulaşır. Ancak URL’nin yanlış girilmesi, istenilen sayfaya ulaşmayı engeller. Diğer yandan URL ile istenen adrese ulaşıldığında, farklı bilgiler ekrana geliyorsa, URL’nin doğru şekilde planlanmadığı anlamına gelir.
URL; web sitesinin sunucuyla doğru iletişimi kurmasını sağlayan anahtar olduğu için önemlidir. Doğru şekilde planlanmış URL, birçok avantaj sağlar.
- URL kolay okunan yapıya sahip ise anlaşılır olur, kullanıcı deneyiminin iyileşmesine olanak tanır.
- Arama motorları için, kullanıcı deneyiminin iyi olması önemlidir. Böylece web sitesinin arama motorlarında, üst sıralarda görünmesi kolaylaşır.
- Profesyonel şekilde planlanan bir URL’ler; forumlara, bloglara, sosyal medya ağlarına ve farklı online platformlara, linkler halinde kopyalanabilir.
- Rahatlıkla okunabilen URL’ler, daha fazla tıklanma potansiyeline sahiptir.
Aynı zamanda URL’lerde anahtar kelimelerin kullanılıyor olması, kullanılan terimlere bağlı şekilde, site sıralamanızda önemli bir rol oynar.
SEO Uyumlu URL Nedir ve Nasıl Olmalıdır?
İnternet kullanıcıların en önemli deneyimi; arama motorlarında çıkan sonuçlarda çıkan linklere giriş yapmaktır. SEO uyumlu URL ile kullanıcılar, giriş yaptıkları sayfaya yeniden ulaşmak için, web sayfasının URL’sini kullanır. Bu yüzden bir web sayfası linkinin görünümü oldukça önemlidir.
SEO uyumlu URL yapısında;
- URL, mümkün olduğunca basit, ilgi çekici ve kullanıcı deneyimi sağlayıcı olmalıdır.
- URL, kısa ve net olmalı, ziyaretçinin ilgisini çekerek, sayfada uzun süre kalmasını sağlamalıdır.
- Kullanıcı deneyiminin iyi olması için; kelimeleri ayırırken ( – ) işareti kullanılabilir. Kelimeleri ayırmak için; boşluk, alt çizgi ya da başka karakter kullanılmamalıdır.
- URL’lerde küçük harfler kullanılır. Büyük harflerle planlanmış bir URL, sorun yaratabilir.
- İçerik izleme ve çoğaltma sorunları oluşturabileceğinden, URL parametreleri kullanılmamalıdır.
- Web sitesinde içerikler ve ürünler hakkında ilgili, doğru anahtar kelimeler tercih edilmelidir.
- Yasaklı kelimeler kullanılmamalı, URL dil kurallarına uyumlu olmalıdır.
URL’ler 2083 karakterden fazla olmamalıdır. Ancak bir URL ne kadar kısa olursa, web sitesi hakkında yeterli bilgiyi verir. Çok uzun olması, tarayıcılarda düzgün şekilde görüntülenmesini engeller.
Açılımı ve Örnekleri
Açılımı Uniform Resource Loader olan URL, anlamlı kelimelerden oluşmalıdır. Kullanıcı deneyiminin daha da artırılması için, içeriği net şekilde tanımlayan kelimeler tercih edilir.
URL genellikle http:// ya da https:// şeklinde başlar ve sonrasında www (World wide web) şeklinde devam eder. Ardından ziyaret edilecek sitenin ismi gelir. Örnek verecek olursak;
https://www.kurtmedya.net/google-analytics-nedir-nasil-kullanilir/ sayfası ele alındığında, URL https:// şeklinde başlar ve sonrasında www gelir. Ardından web sitesinin adı ve sonrasında ilgili sayfanın konumu görülür. Bu bağlantıya tıklandığı zaman, direkt olarak, o sayfaya yönlendirilir ve istediğiniz içeriğe kolaylıkla ulaşılır.
Bazı kullanıcılar, bağlantılarla URL’leri karıştırabilir. Aslında bağlantı; URL ile ilişkilendirilen metin parçalarıdır. Metne tıklanır, URL’nin yönlendirdiği sayfaya gidilir. Bu kullanıcıya zaman kazandırır. Böylece tarayıcıya URL adını kopyalayıp sayfaya gitme zorunluluğu ortadan kalkar.
Aynı zamanda bir sayfanın parçası olarak URL belirtirken; script, audio, img, video gibi istisna varlık belirtmenin dışında http ve HTTPS URL kullanılmalıdır. Bunlar css ve javascripte kapsamlı şekilde kullanılır. Bunlar aynı zamanda mutlak URL olarak adlandırılırken, göreli URL’ler de vardır.
Mutlak URL’ler; protokol adı (https) ve domain adı gibi tüm adresi içerir. Sitenin konumu, URL içindeki klasör sistemine adların dahil edilmesini sağlar.
Mutlak URL örneği; <a href=http://www.domainadı.com/xyz.html> şeklindedir.
Göreli URL ile Mutlak URL arasındaki fark ise; Göreli URL’nin tam adresi vermemesidir. Göreli URL’ler sadece etki alanı konumunu verir. Eğik çizgi ile başlayan Göreli URL, tarayıcının var olan site içinde kalmasına neden olur.
Göreli URL örneği; <a href= “/xyz.html”> şeklinde verilebilir.
Göreli URL ile büyük web sitelerinin kodlanması çok daha kolay hale gelirken, göreli URL olan bağlantılarda sayfalar, çok daha kolay yüklenir. Bunun sebebi, muhtemel olarak sitenin daha küçük olmasından dolayıdır. İhtiyaçlarınıza ve beklentilerinize uygun olarak göreli ya da mutlak bağlantı kullanma önerileri için KurtMedya uzman ekibiyle görüşebilir, profesyonel URL planlamasını, uzmanlarımızla beraber yapabilirsiniz.