İnternet sitesi sayfalarını Google PageSpeed Insights üzerinden analiz eden insanların büyük çoğunluğunun karşılaştığı “görselleri yeni nesil biçimlerle yayınlayın” başlıklı madde, internet sitesi sahiplerinin kafasını karıştırıyor. Yeni nesil biçim olarak geçen ve daha fazla sıkıştırma performansı sunan Webp formatı hakkında bilgi almak için bu yazıyı okumanızda yarar var.
Webp Uzantısı Nedir?
2010 yılında Google tarafından geliştirilen ve kullanıma sunulan Webp uzantısı, JPG, PNG ve GIF gibi diğer görsel içerik uzantılarına kıyasla yüzde yirmi daha fazla sıkıştırma vadediyor. Bu uzantıya sahip olan görsel içerikler daha hızlı bir şekilde yüklenmesi, internet sunucusuna yüklediği yükü azaltması ve daha az veri tüketmesi yönünden sıklıkla tercih ediliyor.
Modern ve sık kullanılan internet tarayıcılarında Webp uzantılı görseller rahatlıkla görüntülenebilse de harici bir uygulama olmadan bu uzantıya sahip olan görselleri bilgisayarda görüntülemek mümkün değildir. Webp uzantısına sahip olan görsel içerikler on yılı aşkın süredir internet ortamında bulunsa da güncel olarak sadece Chrome, Firefox, Edge ve Opera tarayıcıları tarafından destekleniyor.
Webp uzantısının görüntüleri kodlamak için kullandığı çalışma prensibi predictive coding’e, yani tahmini kodlama yöntemine dayanır. Bu kodlama yöntemi videolarda yer alan anahtar kareleri sıkıştırmak için de kullanılır.
Tahmine dayalı kodlama sistemi, bir piksel bloğunda bulunan değerleri tahmin edebilmek adına komşu bloklardaki değerleri ele alır, bu işlemin ardından iki bloklar arasındaki farkları işler. Bu yöntem ile hem hızlı hem de daha az yer kaplayan görsel içerikler oluşturmak mümkündür.
Webp Uzantılı Görsellerin Avantajları
Hızlı açılan bir internet sitesinde mutlaka karşılaşacağınız Webp avantajları yönünden sıklıkla tercih ediliyor, Webp formatının başlıca avantajları aşağıdaki şekilde sıralanabilir.
- Webp formatına dönüştürülen dosyaların boyutları diğer formatlı dosyalardan daha küçüktür.
- Aklınıza gelebilecek her tür görsel içerik formatı Webp formatına dönüştürülebilir.
- Webp formatına dönüştürülen dosyaların boyutları küçülse de bu dosyaların kalitelerinde bozulma gerçekleşmez.
- Diğer formatlarla kıyaslama yapıldığında Webp uzantısının daha fazla sıkıştırma özelliğine sahip olduğu görülmüştür.
- Webp formatına sahip dosyalar daha küçük boyutlarla yüklendiği için yükleme işlemi oldukça hızlı gerçekleştir.
- Bir internet sitesinde Webp formatını kullanmak kaynak tüketimini minimuma düşürecektir.
Bir internet sitesi için paha biçilemez özelliklere sahip olan ve internet sitesinin performansını olumlu yönde etkilen Webp, internet siteniz için mutlaka kullanmanız gereken bir formattır. Bu format ile daha hızlı, daha kaliteli ve daha az kaynak kullanan bir internet sitesine sahip olabilirsiniz.
Webp Uzantılı Görsellerin Dezavantajları
Bütün internet tarayıcılarının Webp formatını desteklememesi Webp dezavantajları başında gelir. Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera ve Microsoft Edge Webp uzantılı görselleri desteklese de diğer internet tarayıcıları bu formatı desteklemiyor. Ancak güncel şartlar ve bu uzantıya dair olan eğilim göz önüne alındığında bütün tarayıcıların yakın geçmişte bu formatı tanıyacağını tahmin etmek pek de zor değil.
Hangi tarayıcı kullanılırsa kullanılsın Webp formatını desteklemeyen WordPress, ortam kitaplığına Webp dosyalarının yüklenmesini kabul etmiyor. Yine de WordPress gibi oldukça zengin bir eklenti mağazasına sahip olan bir ortamın bu konuda sessiz kalacağını beklememek gerekir.
WordPress tabanlı internet sitenize Webp formatlı dosyaları yükleyebilmek için tek yapmanız gereken Webp Express uzantısını internet siteniz için etkinleştirmektir. Bu uzantı etkinleştirildikten sonra Webp formatlı dosyalarınızı WordPress’in ortam kütüphanesine herhangi bir sıkıntı yaşamadan yükleyebilirsiniz.
Webp Uzantılı Dosyalar Nasıl Açılır?
Webp uzantılı dosyalar internet tarayıcılarında sorunsuz bir şekilde görüntülenebilse de aynı durum bilgisayar ortamı için geçerli değildir. Bilgisayar ortamında bu dosyaları açabilmek için kullanabileceğiniz programlar Pixelmator, ImageMagick, Leptonica, XnConvert ve GIMP olarak sıralanabilir. Fazladan bir program kullanmak istemeyen Windows kullanıcıları ise Codec kurulumu ile Webp uzantılı dosyaları görüntüleyebilir.
Webp Nasıl Dönüştürülür?
İnternet tarayıcıları için sıklıkla yapılan Webp dönüştürme işlemi biraz kafa karıştırıcı olabilir. Bu işlemi gerçekleştirmek için en sık kullanılan programlar ise Android Studio ve Photoshop’tur. Online dönüştürücüler kullanım kolaylığı açısından sıkça tercih edilse de en popüler Webp dönüştürme uygulaması Photoshop olarak geçiyor. Webp dönüştürme işlemini gerçekleştirmek için bu uygulamalarının yönergelerini takip etmek yeterli olacaktır.
Webp Uzantısının Jpg – Png Görsellerden Farkı
Diğer uzantılardan birçok yönden ayrılan Webp iki temel farka sahiptir. JPG ve PNG dosyaları bilgisayar ortamında rahatlıkla görüntülenebilse de Webp için Codec kurulumu veya fazladan bir program gerekiyor. Bir diğer Webp farkı ise bir görselin ortalama olarak yüzde yirmi ile yüzde otuz beş arasında sıkıştırılabilmesidir.